Miloš Zeman a Andrej Babiš.

Miloš Zeman a Andrej Babiš. Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Bláznivý týden: Proč Babiš i Zeman vytočili své fanoušky?

Poslanci hnutí ANO budou hlasovat pro schválení výročních zpráv ČT, prezident Zeman uznal Juana Guaidóa jako prezidenta Venezuely. Tyto dvě zprávy vyvolaly během posledních dnů velmi pozitivní ohlas mezi odpůrci Babiše a Zemana. A také spoustu naštvaných reakcí ze strany jejich voličů i spojenců. Přitom ani jedna z nich není moc překvapivá a obě mají jednoduché logické důvody.

V současnosti se ve sněmovně nakupily hned čtyři výroční zpráv České televize, přičemž neschválení dvou z nich by otevřelo cestu k výměně Rady ČT, v důsledku zřejmě i jejího ředitele. Komunisté s SPD už dopředu oznámili, že zprávy nepodpoří, proto se čekalo, jak se zachovají Babišovi poslanci.

Premiér nakonec v úterý utnul spekulace: „Jak asi víte, v březnu se budou ve Sněmovně projednávat Výroční zprávy České televize. I když jsme vůči ČT často kritičtí a řekli jsme to i jejich řediteli, požádám poslance hnutí ANO, aby se nepřipojovali ke KSČM a SPD a hlasovali PRO schválení všech Výročních zpráv,“ napsal na Facebooku. Nejlajkovanější komentáře pod příspěvkem se nesly v duchu „volil jsem vás, ale už nebudu,“ Babišovi příznivci volali po zrušení koncesionářských poplatků a radikální obměně veřejnoprávní televize.

Pár kladných bodíků pro evropskou image

Na první pohled Babiš možná překvapil – proti ČT se v minulosti dost často ohrazoval, loni na jaře jí dokonce hrozil žalobou za zprávu o prohraném soudu na Slovensku. Všechny tři největší komerční televize jsou navíc k premiérovi navíc o dost vlídnější. Na druhou stranu, tvrdá kritika na veřejnoprávních kanálech na něj nejspíš nemá reálný dopad, což je zřejmé i z volebních preferencí.

Další rozměr pak všemu dávají blížící se eurovolby, po kterých by Babiš rád opět zařadil své europoslance do té nejprounijnější frakce v europarlamentu – do Aliance liberálů a demokratů pro Evropu. Tu vede Guy Verhofstadt, tvrdý odpůrce maďarské a polské vlády, kterým vyčítá mimo jiné právě ovládání veřejnoprávních médií. Babiš si v Evropě potřebuje držet slušnou image, jeho aktuální smířlivosti ve vztahu k ČT se tak vlastně nelze příliš divit.

Zeman neposlouchá „diktát Bruselu“, jen zdravý rozum

Možná ještě víc než premiér Babiš překvapil své příznivce prezident Zeman. Prostřednictvím dopisu pogratuloval ke zvolení dočasnému venezuelskému prezidentovi Guaidóvi a pozval ho na návštěvu České republiky. Guaidó nedávno v souladu s venezuelskou ústavou, která parlamentu umožňuje hlavu státu odvolat, vystřídal předchozího komunistického vůdce Nicolase Madura.

Za Madurem stojí Rusko, Čína a Turecko, u nás pak komunisti nebo Tomio Okamura. Podle Okamury vláda podporou Guaida „poslouchá diktát Bruselu a jedná v rozporu s českými zájmy“. Guaida ale podpořili i další Okamurovi idolové – maďarský premiér Orbán, prezident Brazílie Bolsonaro, a italský ministr Salvini.

Sociální sítě Zemana i Jiřího Ovčáčka zasypaly naštvané komentáře, ve skupinách jako Přátelé Ruska se dokonce spekulovalo o tom, že web Hradu napadli hackeři a prezident je tam označován za zrádce. Zeman ale svá slova zopakoval i v Týdnu s prezidentem na Barrandově a stojí si za nimi pevně. Ještě aby ne – od pragmatického ekonoma jako je Zeman by podpora marxisty Madura, který dostal na nerostny bohatou Venezuelu do všeobecné bídy, zněla dost podivně.

Co z toho všeho plyne? Asi že Babiš i Zeman umí překvapit a poděsit i své nejvěrnější fanoušky. Nic nového jsme se o nich ale tenhle týden vlastně nedozvěděli.