Část dlažby ulice Na Příkopě je z rozřezaných židovských náhrobků

Část dlažby ulice Na Příkopě je z rozřezaných židovských náhrobků Zdroj: ČTK

Pražané, chodíte po židovských náhrobcích. Je s nimi vydlážděná ulice Na Příkopě

To, že jedna z nejfrekventovanějších pražských ulic Na Příkopě je vydlážděná kameny ze starých židovských náhrobků, se už párkrát dostalo na světlo světa. Upozorňovalo na to třeba izraelské velvyslanectví. Teď se tato ostudná záležitost dostala i do zahraničí. Jeden z redaktorů BBC Rob Cameron se o tom totiž přijel přesvědčit na vlastní oči za ředitelem Židovského muzea v Praze Leo Pavlátem.

Ulice kolmá na Václavské náměstí byla bývalými žulovými náhrobky vydlážděná až při rekonstrukci ke konci 80. let, kdy se díky lince metra B mohla proměnit na pěší zónu.  Je to až překvapivě nedávno, ale totalita je totalita a s etikou si tehdy hlavu zřejmě moc nelámali. Pokud ulici znáte, jsou to ty tmavší dlaždice.

Leo Pavlát prý viděl výstavbu pěší zóny na vlastní oči. Všiml si hebrejských nápisů a číslic na tmavých žulových kostkách, které byly v centru Prahy při výstavbě přichystané. Ty byly samozřejmě zapuštěny popsanou stranou do země. Nahoru ční ta neopracovaná, takže ani nevzbuzuje žádné podezření.

K rozebírání židovských hřbitovů docházelo ve velké míře paradoxně po druhé světové válce. Po vyvraždění desítek tisíc českých židů zůstala spousta židovských hřbitovů opuštěná. Neměl tam kdo chodit, židovská populace v Česku spadla po válce na sedminu. To nelákalo jen obyčejné malé zloděje. Někdy bylo prostě vydáno nařízení židovský hřbitov zlikvidovat. A pak nezbývalo než ho rozebrat na stavební materiál.

Náhrobek skoro jako nový

Ukořistěný žulový nebo mramorový materiál se pak rozvezl do továren. Buď se přebroušené náhrobní kameny prodaly jako nové (to je možná ještě horší varianta), anebo se rozřezaly na stavební materiál – stejně jako ty, co už skoro pětatřicet let „zdobí“ ulici Na Příkopě.

Ředitel Židovského muzea Pavlát jich prý tenkrát, když vydedukoval, z čeho asi nové dlažební kostky jsou, pár sbalil do kapsy. „Muselo to být těsně před tím, než do Prahy přijel Gorbačov. Pamatuju si totiž, že dlaždice předělávali speciálně kvůli jeho návštěvě,“ řekl Pavlát Cameronovi.

„Dlaždice“ pocházejí z obce Údlice na Chomutovsku. V Údlicích, kde dnes žije něco přes tisíc obyvatel, byly dva židovské hřbitovy. Jeden byl rozebrán za druhé světové války. Na jeho místě byly pohřbívány oběti tehdejšího zajateckého tábora i pochodu smrti na konci války. Ten druhý, což je ostudné, byl zničen až po ní. A právě po dlaždicích z mladšího hřbitova, který zanikl po roce 1945, chodíme dnes.