Video placeholde
The Haunting of Hill House: Jednu z nejlepších věcí, co byla letos v rámci hororového žánru k vidění, obstaral Netflix. Desetidílný seriál talentovaného režiséra Mikea Flanagana (Oculus, Zlo nikdy nespí) zpracovává profláklý námět o strašidelném domě. Čím se ale vymyká, je péče, kterou věnuje svým postavám. Brečet možná nebudete strachem, ale smutkem a dojetím.
Castle Rock: Seriál na motivy příběhů a poetiky slavného spisovatele Stephena Kinga přineslo Hulu. V kleci ve sklepení věznice Shawshank nedaleko městečka Castle Rock je po tajuplné sebevraždě jejího ředitele objeven uvězněný muž. Toho hraje Bill Skargård (klaun Pennywise z loňského To) a jak určitě nikoho nepřekvapí, není jen tak obyčejným mužem. V městečku Castle Rock se ale děje i celá řada dalších nevysvětlitelných věcí.
The Terror: Seriál podle literární předlohy amerického spisovatele Dana Simmonse přinesla stanice AMC. Příběh sleduje osudy posádky dvou lodí, které v polovině 19. století uvízly v mrazivé Arktidě. Námořníci se musí potýkat nejenom s nízkými teplotami a tenčícími se zásobami jídla, ale také s něčím krvežíznivým, co se skrývá venku.
Annihilation: Natalie Portman vede skupinu vědkyň na průzkum tajuplného ekosystému, v němž se to jen hemží zmutovanými organismy.
Jack staví dům: Ve svém nejnovějším filmu se Lars von Trier ponořil hluboko do mysli úchylného psychopata, který vraždí jak na běžícím páse.
13
Fotogalerie

Chcete se bát? Nenechte si ujít 10 nejlepších hororů roku 2018

Pořádně bohatá úroda nás letos potkala v hororovém žánru. Vybrat si mohli fanoušci duchařin, monster i psychopatických vrahů. Objevily se příjemné strašidelné oddechovky i znepokojivé snímky pro náročnější diváky. Sestavili jsme z nich žebříček deseti těch úplně nejzajímavějších kousků. Odvážíte se na ně podívat?

10. Overlord

Subžánr: akční hororová střílečka

O čem to je: Skupinka amerických parašutistů za nepřátelskými liniemi čelí výsledkům zrůdných nacistických experimentů.

Kdo to natočil: Debutant Julius Avery pod producentským dohledem J. J. Abramse. O filmu se jeden čas hovořilo jako o dalším příspěvku do Cloverfield universa, to se ale nakonec nepotvrdilo.   

Proč se na film podívat: Protože Overlord je jedním z těch snímků, které se nebojí být zároveň hororové i zábavné. Tvůrci natočili zběsilou akční řež, kde není nouze o rozstřílené nácky, zombíky, supervojáky. Jako kdyby byla na plátna kin přenesena legendární počítačová hra Wolfenstein.

9. Pengabdi Setan

Subžánr: Duchařina

O čem to je: Početná rodinka bojuje nejenom s tíživou finanční situací, ale taky s něčím ze záhrobí; možná s jejich čerstvě zemřelou matkou.

Kdo to natočil: Indonéský šikula Joko Anwar.

Proč se na film podívat: Kapka exotiky neuškodí. Kolik jste už viděli indonéských hororů? Je to trochu jiný zážitek než sledovat řemeslně bezchybné hollywoodské bijáky, sem tam se objeví scéna, se kterou by si američtí profesionálové poradili přesvědčivěji. Zároveň ale jihovýchodoasijští tvůrci děsí odlišnými způsoby než západní (ale i východní) konkurence, a tak vás možná v lecčems překvapí.

8. Ghost Stories

Subžánr: Duchařina

O čem to je: Skeptický profesor zasvětil svou kariéru odhalování fejkových „nadpřirozených“ jevů, teď před ním ale stojí tři případy, kvůli kterým uvěří.

Kdo to natočil: Jeremy Dyson a Andy Nyman pro plátna kin zadaptovali vlastní divadelní hru.

Proč se na film podívat: Ghost Stories jsou nezvyklým hororovým povídkovým filmem. Obvykle je síla žánrových antologií v jednotlivých příbězích, ty pak obaluje nutná „nudná vata“, aby film nějak držel pohromadě. V Ghost stories je naopak právě rámovací příběh tím, co film činí zajímavým. Tři duchařské povídky příjemně postraší a vylekají, ale až vyvrcholení příběhu skeptického profesora přinese zvraty, díky kterým si snímek zapamatujete.

7. Climax

Subžánr: Drogový taneční hororový muzikál. Ano, vážně

O čem to je: Taneční párty nabere nečekané grády, když na její účastníky začne působit sangrie říznutá LSD.

Kdo to natočil: Francouzský provokatér Gaspar Noé. Kdo zná, zhruba ví, co může čekat.

Proč se na film podívat: Noé diváka vezme na exkurzi do míst, kam se většina spořádaných lidí nikdy nedostane. Do stavu zjitřených smyslů, do totální temnoty, tam, kde lidské vědomí ustupuje výjevům z děsivých nočních můr. Nejde o příjemný zážitek v pravém slova smyslu, tak trochu si navíc splníte zkoušku divácké trpělivosti. Režisér totiž oddaluje moment, kdy začnou návykové látky na omladinu působit. Do té doby budete muset vydržet přihlouplé dialogy ne zrovna sympatických postav. Jako bonus vás ale taky čeká jedno z nejlepších filmových tanečních čísel všech dob!

6. Apostle

Subžánr: Sektářská dobová brutalita

O čem to je: Hlavní hrdina přijíždí na počátku 20. století na tajuplný ostrov, aby zachránil svou sestru ze spárů náboženské sekty; najde ale mnohem víc než jen pohřešovaného sourozence.

Kdo to natočil: Gareth Evans, režisér brutálních akčních hitů Zátah a Zátah 2.

Proč se na film podívat: Film má svoje mouchy, díky unikátní atmosféře mu je ale snad odpustíte. Žádný jiný horor letos tak zajímavě nekombinoval dobovou atmosféru opuštěné komunity přelomu 19. a 20. století s erupcemi až absurdně brutálního násilí a s mytickými prvky, které jako by vypadly z knih proslulého hororového autora H. P. Lovecrafta. Celkově bizarní dojem pak umocňuje i hlavní hrdina, který působí, jako kdyby byl sjetý, šílený anebo na pokraji mdlob.

5. Tiché místo

Subžánr: Monster movie

O čem to je: Rodinu, která horko těžko přežívá v postapokalyptickém světě s příšerami extrémně citlivými na jakýkoli hluk, nenapadne nic lepšího, než si pořídit miminko.

Kdo to natočil: John Krasinski, dosud známý spíše jako herec komediálních rolí.

Proč se na film podívat: Když se přenesete přes nelogické jednání postav, které se nejednou chovají, jako kdyby ztratily pud sebezáchovy i zbytky rozumu, dostanete řemeslně dokonale vybroušenou žánrovku. Pro fanoušky příšer povinnost. V hlavní roli se tu navíc objevuje režisérova manželka Emily Blunt, která automaticky zvyšuje kvalitu jakéhokoli filmu, v němž vystupuje, alespoň o dvacet procent. Intenzivní scénu porodu jen tak nezapomenete!

4. Halloween

Subžánr: Vyvražďovačka

O čem to je: Legendární maskovaný zabiják Michael Myers se po čtyřech dekádách vrací do Haddonfieldu, aby dokončil, co v roce 1978 začal.

Kdo to natočil: David Gordon Green, režisér přisprostlých komedií Travička zelená nebo Princ a pruďas. Ne zrovna člověk, od kterého byste čekali dobrý horor, ale je to tak.

Proč se na film podívat: Slavná série filmů s Michaelem Myersem, kterého v sedmdesátých letech stvořil hororový mág John Carpenter, postupem času zdegenerovala natolik, až to pěkné není. Fanoušci originálu, režisér David Gordon Green, scenárista Danny McBride a producent Jason Blum se proto rozhodli ignorovat všechny příspěvky do franšízy s výjimkou úplně původního snímku. Nový Halloween tak po čtyřiceti letech vrátil hrůzu na americké předměstí vyzdobené halloweenskými vydlabanými dýněmi a proti maskovanému vrahovi postavil jeho traumaty stíhanou protivnici, Jamie Lee Curtis. Bez ní si pravý Halloween nejde ani představit. Důstojné pokračování a krásná pocta.

Video placeholde
Halloween 2018 • Facebook.com

3. The Ritual

Subžánr: Není vhodné prozradit

O čem to je: Parta čtyř kamarádů se během výletu do Skandinávie zatoulá v tamních hlubokých hvozdech a narazí na nepředstavitelné zlo.

Kdo to natočil: David Bruckner, který zatím točil jen povídkové filmy ve spolupráci s dalšími režiséry. Letos prvně ukázal, že umí i sám!

Proč se na film podívat: V našem žebříčku se jedná asi o nejčistší horor v pravém slova smyslu. The Ritual má jednoduchý příběh a jediný cíl – svého diváka postrašit. A to se mu daří na výbornou. David Bruckner dokázal natočit putování čtyř sympatických kamarádů tak děsivě, že na vycházku po lesíku za vaší chalupou po zhlédnutí chuť fakt mít nebudete. Naposled byly lesy takhle strašidelné snad v legendární Záhadě Blair Witch. Co se v těch hvozdech asi skrývá?

2. Ghostland

Subžánr: Exploitation

O čem to je: Sestry Beth a Vera musí po několika letech čelit dozvukům traumatizující události, kdy se je pokusilo zamordovat duo psychopatických vrahů.

Kdo to natočil: Francouzský řezník Pascal Laugier známý především díky extrémně brutálním Mučedníkům. Své pověsti nezůstal nic dlužen.

Proč se na film podívat: Ghostland je filmem, který se letos nejvíc utrhnul ze řetězu a nechal své záporáky řádit nejbláznivějším způsobem. Zatímco jiní tvůrci pomalu budují tajuplnou a znepokojivou atmosféru, Pascal Laugier nechává své nebohé hrdinky brodit litry hnusu, krve a šílenství. Závidět jim fakt nebudete. Naštěstí se ale nejedná jen o brutalitu pro brutalitu – režisér a scenárista v jedné osobě si celkem vyhrál i s příběhem, a vás tak čeká nejedno překvapení.

1. Děsivé dědictví

Subžánr: Duchařina.

O čem to je: Členové truchlící rodiny zjišťují, že po nedávno zesnulé babičce podědili nejenom psychické problémy, ale i něco mnohem … děsivějšího.

Kdo to natočil: Třicetiletý Ari Aster, pro nějž jde o celovečerní debut. O jeho poetice a smyslu pro harmonické rodinné vztahy se můžete přesvědčit mj. v tomhle starším krátkometrážním snímku, v němž je otec sexuálně zneužíván vlastním synem.

Proč se na film podívat: Ty nejlepší horory své publikum vždycky rozdělují – to o Děsivém dědictví platí stoprocentně. Pro někoho možná pomalá a jednoduchá báchorka, která si hraje na něco víc, než čím ve skutečnosti je. Pro jiné vrcholně znepokojivá tragédie takřka antických rozměrů, v níž se sympatické, ale hluboce zdeptané postavy snaží marně čelit nadpřirozenému zlu, kterému nerozumí a proti kterému nemají nejmenší šanci. Toni Collette v hlavní roli hraje jak o život, mnoho kritiků jí dokonce věští oscarovou nominaci. To se u hororů moc často nestává. Kromě skvostné režie, děsivých výjevů a šokujících zvratů navíc přídavkem dostanete i nejošklivější hororové děcko posledních let. A to chcete.

Další tipy na filmy a tři doporučení hororových seriálů najdete v naší fotogalerii: