Video placeholde

Jirka Král končí. Slavný youtuber se loučí dokumentem, který by měl vidět každý rodič

V režii staršího bratra Petra vydal na svém youtube kanále s více než 1 milionem odběratelů své poslední video jeden z nejznámějších českých youtuberů Jirka Král. V hodinovém dokumentu Byl jsemYoutuber rekapituluje začátky, shrnuje svou dosavadní kariéru a možná i trochu pomáhá pochopit lidem, kterým tohle odvětví zábavního průmyslu nic neříká, o čem je fenomén Youtuberingu, proč jej sledují miliony mladistvých a jaké má stinné stránky.

Celý hodinový dokument rámuje příběh o tom, jak Jirka Král dosáhl mety jednoho milionu odběratelů na Youtube. Prvních dvacet minut se vzpomíná. Známé tváře z displejů vašich dětí popisují, jak v Česku vznikala youtubová scéna a jak se z kluků hrajících Minecraft staly celebrity s miliony fanoušků. 

Pak se snímek zlomí do osobní roviny a ukazuje, jak hlavní hrdina během natáčení videí na internet dospěl (dnes je mu 28 let). A jako první veřejně přizná zatím nevyřčenou pravdu o budoucnosti starších youtuberů. „Nejde to dělat do čtyřiceti. Nemůžete se pořád fotit s fanouškama, protože jsou stále mladší a mladší. Musel bych buď změnit obsah pro starší cílovku, anebo tvořit dál pro tu mladší, a to už mě upřímně nenaplňuje.“ A jeho slova potvrzuje i starší youtuber Pedro, dvaatřicetiletý chlápek, který když se fotí s malými fanynkami v metru, tak ho kolemjdoucí považují za pedofila.

Nejdůležitější pasáží je pak výpověď Jirkovy matky, která popisuje synovy začátky a alespoň trochu může pomoci pochopit tenhle fenomén ostatním rodičům. Stejně tak přispěje i Leoš Mareš, který internetový fenomén srovnává s vývojem lidí v televizním showbyznysu a jako první odhalí blížící se konec hlavního protagonisty.

Závěr pak patří Jiřímu Královi. Loučí se, děkuje, snad ze zvyku vybízí fanoušky k lajkování a odběrům. Podle svých slov už žádné další video nenatočí. „Pořád umím udělat video, které by mělo milion zhlédnutí, ale už mě to neposouvá nikam dál,“ říká doslova. Jedna zásadní věc ale chybí. Co bude dělat dál? Pokračovat v charitativních projektech, kde vysbíral díky hraní her statisíce pro české nemocnice? Bude jen cestovat a užívat si? Nebo je to celé trik a on odstartuje vlastní videoplatformu? Sám (ex)youtuber přiznává, že neví. Máme ale sledovat jeho Instagram, tam se to prý časem objeví…

Celý dokument najdete ZDE.