Na palubě letadla United Airlines opět uhynulo zvíře

Na palubě letadla United Airlines opět uhynulo zvíře Zdroj: Reuters

Letuška přinutila pasažérku uložit štěně do úložného prostoru. Udusilo se. Tragická nehoda, tvrdí aerolinky

Během pondělního letu z Houstonu do New Yorku, který trval přes tři hodiny, zemřelo (chcíplo?) štěně francouzského buldočka, které cestovalo s tříčlennou rodinou. Zvíře zemřelo, protože letuška United Airlines donutila majitelku psa, aby jej zavřela v úložném prostoru nad hlavami pasažérů. Není to poprvé, co tyto aerolinky mají problém s přepravou domácích mazlíčků. Během letů tohoto přepravce umírá pravidelně nejvíce zvířat v USA.

„Dnes jsem poprvé letěla s United Airlines. Všimla jsem si francouzského buldočka, který cestoval se svou rodinou. S dívenkou, asi osmiletou, a jejím malým bratrem a matkou. Pes měl s rodinou vyrůstat, učit ji, hrát si s nimi. Jenže zaměstnankyně aerolinek donutila matku ve jménu bezpečnosti jejích dětí, aby štěně zavřela v úložném prostoru pro zavazadla. Štěně tam bylo tři a půl hodiny zavřené bez přístupu ke vzduchu,“ napsala na Facebook June Laraová, která byla náhodnou spolucestující a také svědkyní nešťastného incidentu.

„Držela jsem v náručí to malé dítě, když se jeho matka snažila oživit bezvládné tělo jejich psíka. Plakala jsem s nimi,“ uvedla také Laraová. Událost následně popsala americká i britská média. Ta zároveň upozorňují na fakt, že United Airlines nemá s přepravou zvířat problémy poprvé. Loni na palubě letadla UA uhynul obří králík.

Zvíře na palubě není proti pravidlům

„Je to tragická nehoda, která se neměla stát,“ uvedly ve svém krátkém prohlášení aerolinky. „Přiznáváme plnou odpovědnost za tuto tragédii a vyjadřujeme tímto hlubokou soustrast rodině a tímto uvádíme, že ji plně podpoříme,“ stojí v prohlášení United Airlines. „Momentálně vyšetřujeme, jak šlo tragédii zabránit a jak zabránit opakování této smutné události. Domácí mazlíčci by neměli být přepravováni v přehřátém úložném prostoru,“ uvádějí UA dále.

Štěně se udusiloŠtěně se udusilo|facebook

V úložných prostorách letadel neexistuje větrání, není tam přístup ke kyslíku, prostor má navíc tendenci se přehřívat. Média se shodují, že za smrt zvířete mohla právě tato okolnost – pro zvíře je přeprava v tomto prostoru životu nebezpečná. Přepravní podmínky, které upravují přepravu zvířat s aerolinkami, uvádějí, že „zvíře cestující v tašce musí být ve schválené příruční tašce nebo v měkké boudě“. Nic o povinnosti umístit zvíře do úložného prostoru nad hlavami cestujících se v podmínkách nepíše.

Rodina zaplatila za přepravu psa 125 dolarů, v přepočtu tedy asi 2 570 korun.