Robert Mugabe vede Zimbabwe již 36 let

Robert Mugabe vede Zimbabwe již 36 let Zdroj: Reuters

Diktátor Mugabe dal zatknout všechny olympioniky: „Jsou to krysy, které nepřivezly medaile“

Zimbabwský prezident nechal podle International Business Times zavřít 27 z 31 olympioniků. Čtyři zbývající sportovci (plavci) se do Zimbabwe nevrátili. 

Diktátor, jenž stojí za pozemkovými reformami z roku 2000, kdy vzal půdu farmářům a dal ji svým příznivcům, opět potvrdil svoji pověst. Robert Mugabe vládne přísnou diktátorskou rukou africkému Zimbabwe. Zemi, která trpí nedostatkem všeho a pod hranicí chudoby zde žije 68 % obyvatelstva. Není proto až tak překvapivé, že místní vrcholoví sportovci nebyli na olympiádu připraveni tak jako jejich soupeři.

S tím se však Mugabe odmítl smířit a dal reprezentanty své země zatknout. Ani jeden z nich na letošních olympijských hrách v Riu nezískal medaili.

„Plýtváme penězi naší země na tyto krysy, kterým říkáme sportovci. Když nejste připraveni obětovat sami sebe k získání alespoň bramborové medaile, tak jako to dokázali u našich sousedů v Botswaně, tak proč mařit naše společné peníze,“ uvedl Mugabe.

Zimbabwští sportovci nejsou však jediní olympionici, kteří si ve své zemi procházejí něčím pro vyspělý svět naprosto nepochopitelným. Severokorejský diktátor Kim Čŏng-un poslal pro změnu celou reprezentaci do uhelných dolů na nucené práce, jelikož se jí nepodařilo splnit předem stanovený medailový plán.