Ve třídách, kde děti tráví hodiny v těsném kontaktu, roušky povinné nebudou, ale na školních chodbách ano.

Ve třídách, kde děti tráví hodiny v těsném kontaktu, roušky povinné nebudou, ale na školních chodbách ano. Zdroj: profimedia

Nová vládní šikana s rouškami má šanci ovlivnit méně než 14 % případů nákazy

Skoro 51 % všech nakažených chytilo koronavirus v rodině, dalších 26 % v práci. Tedy v místech, která nové kolo rouškové buzerace vyhlášené vládou od 1. září nepokrývá. Devět procent nakažených pak připadá na zdravotnická a sociální zařízení, kde je nošení roušek už tak jako tak delší dobu povinné. Nové plošné nařízení tedy může ovlivnit šíření viru jen v místech, kde se doposud nakazil zlomek lidí.

Ta čísla nejsou vycucaná z prstu. Respektive pokud ano, tak ne z mého – zveřejnil je Ústav zdravotnických informací a statistiky spadající přímo pod ministerstvo zdravotnictví. Resortní šéf Adam Vojtěch by tak měl vědět, že nařízením plošného nošení roušek v obchodech, hromadné dopravě, na úřadech, na vnitřních akcích, na školních chodbách atd. má šanci ovlivnit nanejvýš jen asi 14 % možných případů nákazy.

A to ještě kdoví jestli. Uvedených 14 % totiž statistici nejsou schopni dále rozdělit, takže nikdo neumí říct, kolik z toho připadá například na restaurace či školní třídy, kde (narozdíl od školních chodeb a šaten) nebude nošení roušek povinné ani po 1. září.

Mimochodem právě situace, v jaké budou od začátku školního roku děti, vyvolává mezi skeptiky nejčastěji klepání na čelo. Na sociálních sítích už se objevil příspěvek popisující den školáka:

Vychází z domova, jde na autobus - roušku nemá.
Jede autobusem - roušku má.
Jde od autobusu do školy - roušku nemá.
Jde od dveří školy do učebny - roušku má.
Je v učebně - roušku nemá.
Jde na oběd do školní jídelny - roušku má.
Obědvá - roušku nemá.
Jde z oběda do učebny - roušku má.
Je v učebně - roušku nemá.
Jde z učebny ke dveřím školy - roušku má.
Jde na autobus - roušku nemá.
Jede autobusem - roušku má.
Jde od autobusu domů - roušku nemá.

Přijde vám, že tohle nemůže vymyslet normální člověk? Pak vás jistě nepřekvapí, že ministr zdravotnictví Vojtěch předpokládá, že roušky budeme nejspíš nosit až do jara.

Ve tříd