Babišova menšinová vláda důvěru nedostala

Babišova menšinová vláda důvěru nedostala Zdroj: ČTK

Babiš a jeho vláda podávají demisi. Premiér míří na Hrad za Zemanem

Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) ve středu brzy ráno schválila svou demisi, v úterý totiž nezískala důvěru sněmovny. Mandát bude vykonávat do jmenování nového kabinetu. Babiš novinářům řekl, že prezidenta Miloše Zemana požádal o termín, kdy mu demisi oficiálně předá.

Očekává se, že Zeman Babiše pověří skládáním nového kabinetu. Jednání s parlamentními stranami by měla začít dnes. Zeman avizoval, že Babiše tentokrát premiérem jmenuje, až získá slib podpory většiny sněmovny.

Zeman prohlásil, že dá vyjednávacím stranám více času na domluvu, což může znamenat opravdu dlouhou dobu, klidně i půl roku nebo víc, neboť i teď Babišova vláda žádala o důvěru skoro tři měsíce po volbách.

Prezident přijme demisi Babišovy vlády do konce pracovního týdne. Vicepremiér Brabec předpokládá, že Babiš se Zemanem se sejdou dnes či ve čtvrtek. 

Babiš a vláda s ČSSD

Budeme jednat, jak jsem zaznamenal v médiích, v ČSSD to vypadá, že s námi chtějí jednat," uvedl Babiš. Vyjednavači ANO podle něj vyslechnou podmínky, které si sociální demokraté kladou, a jejich vyjádření k programovému prohlášení vlády.

Podle vicepremiéra Richarda Brabce vláda dnes neprobírala, jak bude vládnout v demisi. Návrhy zákonů podle něj bude dál posouvat do legislativního procesu. Ministryně obrany Karla Šlechtová před jednáním kabinetu uvedla, že nechce v době, kdy kabinet bude v demisi, podepisovat velké zakázky. "Budeme jednat klasicky. Budou tam věci, které ministři navrhnou. Země by neměla být bez vlády ani minutu," uvedl Brabec s tím, že osobně chce jako ministr životního prostředí předkládat i materiály s dlouhodobějším významem.

ČSSD má pro vstup do vlády několik podmínek, mimo jiné požaduje, aby v kabinetu nebyl nikdo trestně stíhaný. Policie požádala o vydání Babiše ke stíhání kvůli financování farmy Čapí hnízdo. Kromě toho ČSSD požaduje, aby vzhledem ke kauze Čapího hnízda ANO ve vládě nekontrolovalo ministerstva financí, spravedlnosti a vnitra.