Menstruující ženy na bruslích v metru ve Stockholmu.

Menstruující ženy na bruslích v metru ve Stockholmu. Zdroj: Facebook

Metro ve švédském Stockholmu zaskočilo cestující – vystavuje „menstruační umění“

Švédsko je velmi svobodomyslná společnost, ale někdy se i zde objeví věci, které zaskočí jeho obyvatele. Ve stanici metra Slussen na jihu švédského hlavního města Stockholmu, která slouží současně jako galerie, například v minulých dnech instalovali obrazy nahých mužů, ale také menstruujících žen. Zejména to druhé mnoho cestujících hodně překvapilo.

Stockholmské metro bývá také označováno jako velká umělecká galerie, protože několik stanic slouží pro pořádání výstav a jsou zde vystavována umělecká díla. Jenže malířka Liv Strömquistová, která se dlouhodobě věnuje některým tabuizovaným tématům, nabídla něco, co se neobešlo bez velké pozornosti veřejnosti, médií a především sociálních sítí. Má na stanici Slussen obraz dvou bruslících žen, které menstruují.

„Umělecká tvorba vzdává hold lidskému tělu ve všech jeho podobách a projevech,“ řekla k tomu švédské edici webu The Local Martina Viklundová, tisková mluvčí stockholmské dopravní společnosti SL.

Dodala, že obsah děl by neměl být vnímán jako urážlivý a že obrazy vždy vybírá výtvarná rada firmy, která se skládá jak ze zaměstnanců společnosti SL, tak z odborníků na výtvarné umění i samotných umělců.

 

Malířka a kreslířka Liv Strömquistová pravidelně publikuje satirické komiksy, které se často dotýkají feministických témat, a její kniha „Kunskapens frukt" (Ovoce znalostí) pojednává právě o menstruaci jako přetrvávajícím tabu ve společnosti. Kniha byla přeložena také do dánštiny, finštiny a němčiny.

Umělecká díla vystavuje stockholmské metro na stanicích Slussen, Fridhemsplan, Gärdet a Zinkensdamm. Je to dobrý nápad, o kterém by se mohlo uvažovat i v Praze.