Vladimir Putin - ilustrační snímek.

Vladimir Putin - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Putinovi navrhli přesunout hlavní město za Ural. V Moskvě se tísní pětina obyvatel Ruska

Vladimiru Putinovi doputoval na stůl návrh na přenesení hlavního města Ruské federace za Ural. Podle Institutu demografie, migrace a regionálního rozvoje potřebuje země decentralizovat, přesněji řečeno přestat svou ekonomiku soustředit do moskevského regionu, kde již teď žije téměř pětina obyvatel. Mnozí ale projekt považují kvůli vysokým realizačním nákladům za prakticky neuskutečnitelný.

Radikální návrh je součástí většího balíku doporučení, která se váží k problému přílišné centralizace země. Podle předsedy dozorčí rady institutu Jurije Krupnova je pro rozvoj Ruska nezbytné udělat tlustou čáru za soustředěním ekonomiky v jeho evropské části. Rozvoj by se měl ideálně zaměřit na Dálný východ a Sibiř. Nyní jde většina investic do patnácti až pětadvaceti největších měst, kde se ale soustředí pouze polovina obyvatel federace.

Podle Krupnova žije většina Rusů sedmkrát až desetkrát hůře a těsněji než například Angličané nebo Němci. Nedostatek prostoru pro život spolu s jeho neměnící se kvalitou přispívají k postupnému vymírání Rusů. Mladé páry, které často sdílí byt se staršími členy rodiny a samy pro sebe mají pouze jeden pokoj, dnes logicky nejeví o více než jedno dítě zájem.

Demograf v nově představené strategii navrhl, aby se Rusko přeorientovalo od rozvoje velkoměstského urbanismu k podpoře nízkoposchoďových domů za městy. Plán vzápětí po zveřejnění na serveru  V kontaktě  ostře kritizoval starosta Moskvy Sergej Sobjanin. Ironicky jej označil za „geniální“. Přesunout úředníky osm tisíc kilometrů na Dálný východ, pryč od sto deseti miliónů Rusů by podle něj stálo trilión rublů. Suše dodal, že dřív se státní zaměstnanci posílali na Sibiř taky, ale rozhodně to stálo míň peněz.

O plánu na přesun hlavního města za Ural se skepticky vyjádřili i někteří členové Státní Dumy. Idea je podle zákonodárců zajímavá a teoreticky by pomohla zabezpečit celistvost země, ale vzhledem k množství prostředků, které by na projekt padly, je v současné době zcela nerealizovatelná.

Připomeňme, že Rusové s přesouváním hlavních měst své zkušenosti mají. Car Petr I. Veliký přesunul hlavní město z Moskvy do nově založeného přístavního Petrohradu v roce 1712. Zpět do Moskvy se stěhovalo po Říjnové revoluci v roce 1917.