Sociální centrum pro "deradikalizaci" Pontourny

Sociální centrum pro "deradikalizaci" Pontourny Zdroj: Twitter

Krach v přímém přenosu: Francie otevřela centrum pro „léčení" názorů islamistů, nikdo kurz nedokončil

Za velké pozornosti médií a s velkou slávou bylo loni v září otevřeno v městečku Beaumont-en-Véron ve střední Francii vládou placené centrum Pontourny, které mělo pracovat s mladými radikály a na kurzech je přesvědčovat, aby opustili extrémistické názory. Věnovat se mělo především islamistům. Minulý pátek ale bylo centrum uzavřeno pro absolutní nezájem. Kurzy navštěvovalo pár lidí a nikdo žádný nedokončil. Přitom podobných zařízení mělo být ve Francii celkem dvanáct.

Francouzské ministerstvo vnitra v pátek oznámilo, že „experiment nebyl přesvědčivý“ a že od něj upouští. Mnozí lidé si teď v zemi kladou otázku, zda si skutečně někdo mohl myslet, že radikálové se sami půjdou zbavit svých názorů. Účast byla dobrovolná, přitom ale byla určitým způsobem finančně kompenzována, pokud někdo pracoval.

Centrum Pontourney se přednostně zaměřovalo na mladé muže ve věku 18 až 30 let a mělo je „vyléčit“, pokud byli ovlivněni radikálními ideologiemi. Při jeho založení se hovořilo především o islámském fundamentalismu a džihádismu, který často přechází v teroristické útoky či účast na ozbrojeném boji.

Středisko mělo kapacitu 25 osob a nejdelší kurz měl trvat deset měsíců. Od února se v centru ale objevilo pouze 9 lidí a ani jeden z nich kurz nedokončil, všichni předčasně odešli.

Velmi kritičtí byli k němu také obyvatelé Beaumont-en-Véron, městečka, které má pouze něco přes 2700 obyvatel. Účastníci kurzů, mladí radikálové, se totiž mohli volně po městě pohybovat a obyvatelé se báli o svoji bezpečnost.

Zpráva francouzského senátu ze začátku července vládní strategii „deradikalizace“ extrémistů tvrdě kritizovala jako naprosto neúčinnou a minulý pátek bylo proto středisko uzavřeno.

Vláda ale hodlá extrémisty „léčit“ dál. Prý se zaměří na některé jednotlivce ve vězeních a alternativu jejich trestů. Mnoho současných džihádistů se zradikalizovalo právě ve vězeních.

Z Francie podle dostupných informací bojovalo v posledních letech na Blízkém východě a v severní Africe v různých skupinách kolem 700 lidí. Část z nich se pak vrátila do země galského kohouta. Za příslušnost k teroristické skupině hrozí ve Francii vysoké tresty.