EU

EU Zdroj: Profimedia.cz

Evropané „své” EU nevěří: Za hlavní ekonomické síly světa považují Čínu a USA

O tom, jak bude Evropská unie rozhodující ekonomickou silou světa a jak kdekoho dohoní a předhoní, slyšíme z Bruselu už mnoho let. Nic takového se ale ani náhodou neděje. Naopak. Nemyslí si to dokonce ani samotní Evropané. Potvrdil to rozsáhlý průzkum, který uskutečnil vlivný americký think tank Pew Research Center. Podle něj si většina obyvatel 10 evropských států myslí, že hlavní ekonomickou silou světa je v současnosti Čína, následují Spojené státy americké.

Průzkum se uskutečnil v celkem 38 státech světa a zajímavé je, že jeho celkové výsledky se liší od těch dosažených v 10 zemích Evropské unie. Zatímco svět si myslí, že rozhodující ekonomickou silou světa zůstávají pořád USA, což je názor v 24 státech, tak v Evropě podobný postoj zastávají jen Maďaři a Řekové. Švédové dali Čínu a Spojené státy na roveň. Zástupci ostatních sedmi evropských národů dali na první místo asijskou supervelmoc.

Celkově si ve světě myslelo 42 procent dotázaných, že USA jsou hospodářsky pořád nejsilnější zemí. Čína následuje s 32 procenty a Evropská unie má pouze 9 procent. Japonsko pak sedm procent. Takže evropské sny o naší velikosti a vlivu nejsou vůbec realistické. V Evropě se uskutečnil průzkum v Německu, Velké Británii, Itálii, Francii, Španělsku, Švédsku, Polsku, Nizozemsku, Řecku, Maďarsku. Takže reprezentuje většinu obyvatel EU.  

 

Zatímco ale také Evropané uznávají ekonomický vliv a sílu Číny, tak obraz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga je mimořádně negativní. Pozitivně ho možná vidí jen český prezident Miloš Zeman a část naší politické reprezentace, která píše „říši středu“ ponížené dopisy. Pozitivně Si Ťin-pchinga vnímá jen kolem 20 procent dotázaných Evropanů. Výsledek osciluje od minimalistických 5 procent v Polsku, po skromných 31 procent ve Velké Británii.

Také nedodržování lidských práv a svobod v Číně je velkým trnem v očích Evropanů. V tomto směru jsou pro Peking výsledky ještě horší než v případě čínské hlavy státu. Například ve Švédsku si pouhých 5 procent lidí myslí, že Čína dodržuje lidská práva a politické či náboženské svobody. V Německu je to jen 7 procent obyvatel, v Polsku 8 a ve Francii pouhých 9 procent lidí. Nejvíce tomu věří Maďaři a Řekové, ale i tam je to jen pětina lidí. Celý průzkum dokazuje, že Evropané sami sobě moc nevěří a že obraz Číny ve světě je mimořádně odlišný, pokud jde o vnímání její ekonomiky a politiky.