Protesty proti soudní reformě v Polsku.

Protesty proti soudní reformě v Polsku. Zdroj: Profimedia.cz

„Nezabiješ demokracii“, znělo Varšavou při dalších protestech proti vládní straně

Několik stovek odpůrců kontroverzní soudní reformy dnes demonstrovalo v centru Varšavy před sídlem vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), kam se podle jejich názoru přeneslo "centrum moci" v současném Polsku.

"Chceme právo a spravedlnost!" volal dav, obviňující vládnoucí stranu, že si chce v honbě za mocí podřídit justici. "Svobodné volby, svobodné názory," skandovali přívrženci různých občanských a opozičních uskupení.

"Nezabiješ demokracii!" znělo jedno z přikázání v podání žen s megafony, které dříve vedly masové protesty proti nakonec odvolanému zpřísnění protipotratového zákona. "Ziobro, měl bys vědět, v lochu budeš sedět," ozývalo se na adresu ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra.

Jinde protesty spíše utichají, i pod vlivem prezidentova rozhodnutí vetovat dva z nejspornějších zákonů a začátku parlamentních prázdnin. Ulice před prezidentským palácem, kde se v minulých dnech tisíce lidí dožadovaly veta od prezidenta, patřila turistům. A před sídlem sněmovny, kterou poslanci v úterý opustili, zůstal jen hlouček demonstrantů.

"K úspěchu máme ještě daleko, jsme teprve na počátku cesty," řekl ČTK Maciej Bajkowski, který podle svých slov setrvává v protestním táboře, nejprve před sídlem vlády, již 502 dnů. "Je dobré, že se povedlo na ulici dostat hodně lidí a ukázat sílu občanské společnosti, ale jinak po celý čas vítězí stoupenci diktatury. Nemůžeme si dovolit odejít domů s pocitem splněné práce, protože válka pokračuje a vítězství je daleko," dodal.