Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ČTK

Konec vstřícné Merkelové, chce zakázat zahalování obličeje v Německu

Německá kancléřka Angela Merkelová, která měla dosud poměrně vstřícný postoj k přílivu imigrantů do Německa, chce, aby bylo zakázáno „zahalování obličeje, kde jen to je možné“. Podle ní úplné zahalování obličeje nepatří k Německu. Pokud by podobný návrh prošel, muslimské ženy by nemohly v Německu chodit v takzvaném nikábu a v burce.

Německé právo má vždy přednost před rodinným právem nebo šaríou, zdůraznila dnes Merkelová na sjezdu Křesťanskodemokratické unie (CDU), které předsedá.

„Tady v Německu platí zákony naší země a to pro všechny bez výjimky," nechala se slyšet Merkelová, která se postupně snaží měnit svou uprchlickou politiku. Všichni lidé, kteří již déle žijí ve spolkové republice nebo do ní teprve nedávno přišli, musí respektovat důstojnost ostatních, rovnoprávnost mužů i žen, svobodu náboženství nebo vyjadřování. „Nechceme žádné paralelní společnosti," podotkla také.

„V komunikaci mezi lidmi, která u nás hraje tak důležitou roli, ukazujeme obličej. Proto je u nás úplné zahalování nepatřičné. Mělo by být zakázané, kde jen to je právně možné. Nepatří k nám," řekla Merkelová za bouřlivého potlesku zhruba tisícovky delegátů v Essenu.

PODROBNOSTI NAJDETE NA WEBU INFO.CZ