Lord Mountbatten (vlevo) a jeho přítel James Coyle

Lord Mountbatten (vlevo) a jeho přítel James Coyle Zdroj: repro Daily Mail

První člen širší britské královské rodiny otevřeně přiznal, že je gay

Lord Ivar Mountbatten, bratranec současné královny Alžběty II., se stal prvním členem rozvětvené britské královské rodiny, který otevřeně přiznal, že je gay.

Ivar Alexander Michael Mountbatten (53) svojí homosexualitu přiznal britským novinám Daily Mail v sobotním interview. Lord je rozvedeným otcem tří dětí a v současnosti je jeho partnerem James Coyle. S tím se seznámil v březnu při lyžování ve Švýcarsku.

„Svojí homosexualitu jsem tajil, protože jsem nechtěl přiznat, kdo jsem a to ani sobě, ani rodině, ani kamarádům. Pohřbil jsem svojí orientaci sám v sobě,“ řekl anglický aristokrat v rozhovoru.

„Už jenom to, že již umím (o své homosexualitě) mluvit na veřejnosti, je pro mě obrovským pokrokem. Doteď jsem žil čistě heterosexuálním životem, takže život s partnerem – mužem, je něco skutečně nového. Chci proto postupovat krok za krokem,“ vysvětloval Mountbatten.

Se svojí ženou Penelope Thompson se rozvedl po 17 letech manželství v roce 2011.

I když Mountbattenův nový život s přítelem není úplně bez problémů, zdá se, že mu je i požehnáním. Jeho tři dcery prý spíše vítají v rodině jeho partnera, než „macechu“. Rodina ho proto v novém vztahu podporuje.

„To, že jsem našel Jamese, znamená, že už nebudu muset nikomu lhát, nebo že zestárnu o samotě,“ uzavřel pro Daily Mail lord Mountbatten ve svém coming outu.