Případnému trestnímu stíhání bývalého šéfa komunistů Milouše Jakeše a někdejších premiérů Lubomíra Štrougala a Petera Colotky v Německu podle ministerstva spravedlnosti nijak nebrání jejich české občanství.

Případnému trestnímu stíhání bývalého šéfa komunistů Milouše Jakeše a někdejších premiérů Lubomíra Štrougala a Petera Colotky v Německu podle ministerstva spravedlnosti nijak nebrání jejich české občanství. Zdroj: Wikimedia.org

Jakeše v Německu trestně stíhat lze, české občanství není překážkou

Případnému trestnímu stíhání bývalého šéfa komunistů Milouše Jakeše a někdejších premiérů Lubomíra Štrougala a Petera Colotky v Německu nijak nebrání jejich české občanství. Ministerstvo spravedlnosti v pondělí obecně uvedlo, že pokud jsou dány podmínky pro stíhání podle německého práva, není důvod, proč by se nemohlo uskutečnit. Muži čelí trestnímu oznámení kvůli zabití pěti německých emigrantů na československých hranicích.

"Splnění podmínek pro zahájení a další vedení trestního řízení je na posouzení německých orgánů. Samozřejmě, že i celé řízení se bude řídit podle německého práva," uvedla Kristína Labohá z tiskového oddělení ministerstva.

Němci se mohou na českou stranu obrátit s žádostí o právní pomoc, například ohledně získání informací či důkazů důležitých pro trestní řízení, výslechu svědků či provedení domovních prohlídek. "Jak soudy, tak i státní zastupitelství mají na tomto poli již značné zkušenosti a Německo je jeden z členských států EU, se kterým poskytování právní pomoci probíhá velmi efektivně, rychle a hladce," sdělilo ministerstvo.

Pokud by kauza skončila pravomocným odsouzením a čeští občané by dobrovolně nenastoupili do vězení, v úvahu by připadalo vydání eurozatykače. Také by bylo možné předat výkon rozhodnutí do Česka - pokud by pak příslušný krajský soud uznal německý rozsudek, Češi by si uložený trest odpykali v tuzemsku.

Trestní oznámení na celkem 67 českých a slovenských občanů včetně Jakeše, Štrougala a Colotky podala k německému nejvyššímu státnímu zástupci Platforma evropské paměti a svědomí. Upozornila na to, že v Česku nebyl za usmrcení emigrantů na hranicích nikdo potrestán kromě čtyř spíše řadových pohraničníků. Podle německé judikatury jde údajně o nepromlčitelné trestné činy a odpovědnost za ně nesou všichni, kdo se na nich podíleli.