K útoku na kostel v severní Francii se přihlásil Islámský stát

K útoku na kostel v severní Francii se přihlásil Islámský stát Zdroj: ČTK

Prezident Hollande: Faráře na severu Francie zavraždili teroristé z Islámského státu

Dva ozbrojenci dnes zabili faráře v kostele v severní Francii a zranili další tři lidi, než je policie zastřelila. Jedna ze zraněných osob je v kritickém stavu. Prezident François Hollande označil útok za dílo teroristů, kteří se hlásili k hnutí Islámský stát (IS). Incident vyšetřuje protiteroristické oddělení pařížské prokuratury.

Muži ozbrojení noži vtrhli do kostela v Saint-Étienne du Rouvray jižně od města Rouen dnes dopoledne během mše. Podle serveru deníku Le Point útočníci vykřikovali Daeš, což je fonetická podoba arabské zkratky původního názvu IS. Jako rukojmí vzali faráře, dvě jeptišky a dva věřící, kteří v té době v kostele byli. Další jeptišce se podařilo z kostela utéct a přivolat policii.

Útočníci podle agentury AFP podřízli faráři hrdlo a zranili další tři rukojmí. Podle Hollandea jen rychlý zásah policie, která oba útočníky zlikvidovala do 40 minut od ohlášení útoku, zabránil tomu, aby byla bilance neštěstí ještě horší.

Francouzský prezident při návštěvě místa činu označil událost za "zločinný teroristický útok", který je dalším důkazem toho, že je Francie ve válce s IS. Podle Hollandea bude Paříž bojovat proti teroristům všemi prostředky, zachová si přitom ale svou demokracii. Prezident prohlásil, že se teroristickým skupinám nepodaří zlomit francouzskou vůli a připravit zemi o svobodu.

Francouzský premiér Manuel Valls čin ostře odsoudil. Podle něj šlo o barbarský útok, který zranil celou Francii a všechny katolíky. Premiér prohlásil, že v reakci na čin stojí celá Francie pohromadě.

Ve Francii platí výjimečný stav kvůli teroristickým útokům, které zemi v posledních měsících zasáhly. Poslední z nich se stal před dvěma týdny, kdy útočník najel nákladním autem do davu lidí v Nice a zabil přitom 84 osob.

 

VŠE O ÚTOCÍCH VE FRANCII SI PŘEČTĚTE ZDE >>>