Učitel se žákem - ilustrační foto

Učitel se žákem - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Příliv uprchlíků dal práci desítkám tisíc Němců

Studie německého Spolkového úřadu práce tvrdí, že tisíce uprchlíků, které přišly do Německa, nepřímo vytvořily desítky tisíc pracovních míst a že na trhu je dost příležitostí zejména pro učitele jazyků, pracovníky ostrahy a sociální pracovníky, píše časopis Spiegel.

Také ve stavebnictví a administrativě rostla poptávka po pracovní síle, poptávka po učitelích vzrostla dokonce o 27 procent, po výpomoci v domácnosti o sedmnáct procent. Autoři výzkumu nicméně sami upozorňují, že zřejmě ne vše jsou nová pracovní místa, ale docházelo i k přesunům pracovní síly - tedy ne každý z oněch desítek tisíc lidí předtím práci neměl.

Vzhledem k tomu, že integrace uprchlíků je běh na dlouhou trať, neulevily si například zatím malé a střední podniky, které stále hledají kvalifikovanou (manuální a řemeslnou) pracovní sílu a jsou nuceny zatím pro nedostatek lidí odmítat zakázky. Až výhledově mohou doufat, že někteří z migrantů rozšíří jejich řady. Už teď se o jejich podchycení snaží různými akčními a rekvalifikačními programy, dodává Spiegel.

Studie Spolkového úřadu práce shrnuje, že integrace uprchlíků trvá dlouho: po jednom roce má práci jen každý pátý uprchlík, po pěti letech polovina z nich a až po patnácti letech dosahují čísla jejich zaměstnanosti stejné hodnoty jako čísla ostatních migrantů.