Občanský průkaz bude zase inovován.

Občanský průkaz bude zase inovován. Zdroj: archív

Čipy jako od banky. Příští rok se začnou elektronizovat občanky

Ministerstvo vnitra začne v příštím roce vydávat občanské průkazy vybavené elektronickým čipem, který bude klíčem k elektronickým službám státu a později i k službám komerčních subjektů.

"Nyní pracujeme na komplexním systému elektronické identity, který umožní identifikaci na dálku a využívání bezpečné, státem garantované identity," řekl Pavel Novák z kanceláře náměstka ministra vnitra pro řízení sekce informačních a komunikačních technologií. Nový občanský průkaz bude mít podobně jako platební karta v sobě čip, který v sobě bude mít identifikační certifikát.

Ministerstvo již uzavřelo memorandum s Českou správou sociálního zabezpečení. "Jsme také v jednání s Generálním finančním ředitelstvím a s krajem Vysočina," uvedl Novák. Dodal, že díky eObčance by mělo být možné se připojit na elektronickou variantu pracoviště CzechPoint. "Předpokládáme, že další služby se budou přidávat," uvedl Novák.

Podle něj by mělo být vydání nového občanského průkazu zdarma. "Kdo bude mít zájem, bude mít možnost si o občanský průkaz s elektronickými funkcemi zažádat, ale jinak se budou nahrazovat průběžně," uvedl. Ministerstvo také nabídne možnost elektronické funkce v občanském průkazu zablokovat a používat ho pouze jako běžný doklad.

Vláda na konci března projednala a podpořila návrh zákona o službách, který má vytvořit důvěru pro elektronické transakce. Normu nyní posoudí parlament. Zákon souvisí s nařízením Evropské unie, které je známé pod zkratkou eIDAS. V něm jde o to, aby úřady v každé členské zemi byly schopny si elektronicky ověřit identitu jakéhokoliv občana Evropské unie a umožnit mu na dálku vyřizovat úřední věci. Pokud by evropská směrnice nebyla převedena do českého právního řádu, tak by hrozilo, že Česko nesplní povinnosti vůči právu EU a mohlo by skončit u soudu.