Lukáš Nečesaný je přece jen vinen.

Lukáš Nečesaný je přece jen vinen. Zdroj: ČTK

Nečesaný znovu vinný, tentokrát dostal o tři roky méně

Hradecký krajský soud dnes poslal na 13 let do vězení čtyřiadvacetiletého Lukáše Nečesaného za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Dnešní verdikt není pravomocný, Nečesaný, který vinu opakovaně odmítl, se odvolal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání. Případ se odehrál v roce 2013, hradecký krajský soud se jím musel zabývat opakovaně.

"Mohu konstatovat, že stěžejní důkaz je výpověď poškozené. Podle našeho názoru je výpovědí věrohodnou a zcela ho usvědčuje," řekl při zdůvodnění rozsudku předseda senátu Jiří Vacek. Závěry znalců svědčí o tom, že si poškozená nemá důvod vymýšlet a má výbornou vizuální paměť. "Všechny jednotlivé důkazy svědčí o tom, že není důvod této svědkyni nevěřit," řekl Vacek. Připomněl také výpověď spoluvězně Nečesaného Jiřího Fundy, který uvedl, že se mu Nečesaný svěřil, že kadeřnici napadl. Dalšími důkazy jsou podle něj pachové stopy zajištěné na místě činu či trasologické stopy. Motiv útoku byl podle Vacka finanční, Nečesaný měl problémy s dluhy. "Dlužil, kam se podíval, rozhodně neměl na rozhazování," řekl soudce.

Soud dnes rozhodoval také o návrhu státní zástupkyně na vzetí Lukáše Nečesaného do vazby, ale zamítl ho. Žalobkyně Lenka Faltusová po vynesení rozsudku navrhla pro Nečesaného vazbu, podle ní existuje nebezpečí útěku. "Byla určitá vyjádření, že pokud by se měl vrátit do vězení, tak by to řešil útěkem do zahraničí," uvedla státní zástupkyně. Na to otec obžalovaného Luděk Nečesaný, který je ředitelem liberecké nemocnice, a další členové rodiny či příznivci odešli ze soudní síně. "Jste k smíchu, vy šašku," křičel na soudce jeden z přítomných.

Hradecký soud už v lednu 2014 poslal Nečesaného na 16 let do vězení, vrchní soud následně trest o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud pak loni v květnu původní verdikt zrušil a propustil Nečesaného z vězení. Krajský soud v Hradci Králové se případem začal znovu zabývat v září. Kadeřnice Nečesaného u soudu nově označila za útočníka, předtím si tím nebyla zcela jistá. Soud těsně před koncem dokazování vyslechl také Nečesaného spoluvězně, který uvedl, že se mu Nečesaný k útoku na kadeřnici přiznal.

Podle spisu mladík ženu napadl 21. února 2013 těsně před koncem pracovní doby. Kadeřnici opakovaně udeřil do hlavy a ukradl jí doklady a více než 10.000 korun z tržby a peněženky. Vážně poraněnou ženu našel později její syn, život jí zachránili lékaři hradecké nemocnice.