iPhone - ilustrační foto

iPhone - ilustrační foto Zdroj: leo_prince008, CC BY 2.0

FBI nutí Apple hacknout šifrovací systém iphonů

V souvislosti s vyšetřováním loňských vražd v kalifornském San Bernardinu nařídil soud společnosti Apple, aby prolomila bezpečnostní šifrování telefonu střelce Syeda Rizwana Farooka. Šéf Applu Tim Cook požadavek odmítl a ostře odsoudil.

V září 2014 vypustil Apple aktualizaci softwaru, která už v základním nastavení šifrovala například zprávy a fotografie. Od té doby má tedy uživatel (ale i zloděj či policie) jen deset pokusů na to, aby odemkl telefon kódem, jejž si nastavil. Po desátém neúspěšném pokusu telefon smaže všechna data, k nimž ani Apple nemá přístup, protože je neshromažďuje.

FBI po Applu chce, aby jí umožnil zadní vrátka do systému, a to tak, že agenti budou mít nekonečně mnoho pokusů a nebudou je ani muset provádět ručně, ale proces bude automatický. „Je to nebezpečný precedens. Vláda žádá po Applu, aby hacknul vlastní uživatele a podkopal bezpečnostní záruky, na kterých jsme desetiletí pracovali,“ prohlásil Cook.

Není jasné, zda je změna operačního systému požadovaná FBI technicky vůbec možná. iOS například může mít v sobě už nyní zabudovánu pojistku proti takovému zásahu. Každopádně Apple v bitvě s vládou o data svých uživatelů nebude sám. Další technologičtí giganti a pravděpodobně i většina uživatelů budou na jeho straně. Po průšvizích s masovým odposloucháváním ze strany americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) není ani divu.