Íránsko-americká jednání

Íránsko-americká jednání Zdroj: čtk

Konec sankcí vůči Íránu: splnil podmínky dohody

Spojené státy a Evropská unie ruší sankce vůči Íránu. Oznámili to dnes americký ministr zahraničí John Kerry a šéfka diplomacie Evropské unie Federika Mogheriniová. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) totiž dospěla k závěru, že Teherán splnil veškeré požadavky loňské dohody s velmocemi ohledně svého jaderného programu.

Šéf MAAE Jukija Amano dnešek označil za "důležitý den pro mezinárodní společenství". Jak dodal, inspektoři agentury přímo na místě v Íránu prověřili, že země splnila vše, co po ní bylo požadováno. Oznámil rovněž, že v neděli odcestuje do Íránu, kde se mimo jiné setká s prezidentem Hasanem Rúháním.

Bezprostředně poté, co americký ministr oznámil zrušení sankcí, podepsal prezident Barack Obama příslušná nařízení, která sankce definitivně ukončí. "Dnes jsou díky krokům učiněným od loňského července Spojené státy, naši spojenci na Blízkém východě a v celém světě ve větším bezpečí, protože hrozba jaderné zbraně je menší," řekl Kerry ve Vídni.

"Jaderná dohoda dnes přinesla své ovoce," uvedl na twitteru íránský prezident Rúhání, který zároveň pochválil Íránce za to, jakou prokázali při zdlouhavých jednáních trpělivost.

Oznámení o naplnění loňské dohody s Íránem světové mocnosti téměř jednohlasně přivítaly. Podle britského ministra zahraničí Philipa Hammonda se nyní Blízký východ a celý svět stanou bezpečnějším místem. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier ve svém oficiálním prohlášení označil dohodu za "historický úspěch diplomacie". Také podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna je naplnění závazků jaderné dohody důležitým milníkem.

Zástupci Izraele nicméně vyjádřili přesvědčení, že Teherán se bude navzdory dohodě i dál pokoušet vyvinout jadernou zbraň.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf již ráno uvedl, že sankce proti Teheránu by měly být uvolněny ještě dnes. "Dnešek je dobrým dnem pro íránský lid, neboť budou uvolněny sankce," citoval Reuters ministra, který dnes ve Vídni jednal s Kerrym a Mogheriniovou.

Írán dohodu o omezení svého jaderného programu uzavřel loni v červenci se šesti velmocemi (Francie, Británie, USA, Rusko, Čína a Německo). Zavázal se k vyřazení části centrifug na obohacování uranu, k vyvezení většiny už obohaceného uranu, k přestavbě některých svých zařízení na výzkumná pracoviště a k přestavbě těžkovodního reaktoru v Aráku. Írán po uvolnění sankcí mimo jiné získá přístup ke 100 miliardám dolarů z ropných příjmů, které jsou blokovány v bankách v zahraničí.