Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Že jsme měli z eurozóny vypadnout? Odveta řecké vlády za Zemanovy výroky

Řecko povolalo svého velvyslance v Česku na konzultace do Atén kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana. Takový krok je mezi spojenci velmi nezvyklý a v diplomacii představuje důraznou formu protestu, něco jako hodně významné zakašlání. Zeman nedávno hovořil o tom, že Česko může vstoupit do eurozóny, až se vyřeší účast Řecka.

"Pan velvyslanec dnes odletěl z Prahy do Atén, byl povolán ke konzultacím," uvedla Eva Žižková z řeckého velvyslanectví v Praze. "Šlo o rozhodnutí řeckého ministerstva zahraničních věcí," dodala s tím, že další informace poskytovat nemůže.

Prezident Zeman minulé úterý v rozhovoru pro slovenskou agenturu TASR prohlásil, že je zklamaný z toho, že Řecko neodešlo z eurozóny, ačkoliv probíhala jednání, která k tomu směřovala.

Hrad nechtěl dnešní krok Řecka komentovat. "V každém případě z diplomatických důvodů nebudu samotný krok nikterak komentovat," řekl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Pozastavil se ale nad tím, že Řecko ke kroku přistoupilo nyní, když se Zeman podobně vyjádřil již v minulosti. "Pokud jde o názor pana prezidenta, ten zazněl v uplynulých měsících veřejně několikrát. Pan prezident na tomto názoru trvá, bude trvat a bude ho nadále veřejně prezentovat," uvedl Ovčáček.

Řecké ministerstvo zahraničí se k situaci vyjádřilo již v pátek. "Česká republika je členem Evropské unie také díky Řecku," prohlásil mluvčí ministerstva. Že by teď svého souhlasu s východoevropským rozšířením Atény litovaly?