Původní hoax o Werichovi

Původní hoax o Werichovi Zdroj: Archív

Podvodné zprávy letí internetem: Jak to bylo s tou, v níž Werich přirovnal islamisty k nacistům

Islamofobní doba, kterou ještě posílila letos obrovská vlna uprchlíků do Evropy, je živnou půdou pro vznik různých hoaxů (podvod, mystifikace), jež mají dokázat vrozené zlo muslimů. Stačí si vzpomenout na údajného bojovníka Islámského státu Laitha Salema, který měl v přestrojení proniknout do Evropy a žádat zde o azyl. Nechvalně známou fotomontáž dvou fotografií si můžete prohlédnout v galerii. Nyní se však hoax s podobně islamofobní tematikou šířil ústy někdejšího slavného herce Jana Wericha.

„Takže vy chcete vědět, co si myslím o nacistech, ano? Řeknu vám to kulantně. Připomínají mi mohamedány: ti taky přijdou k vám domů a nejdřív se tváří mile, ale pak vám zakážou jitrničky, pivo a děvčatům sukně. A vy ani nevíte jak, ocitnete se v mešitě a musíte se modlit k Alláhovi, aby vás nekamenovali.“

To prý řekl Jan Werich v rozhovoru pro rozhlas 23. září 1938, v den všeobecné mobilizace proti nacistickému Německu. Je to celé samozřejmě úplně vymyšlené a původcem dezinformace dokonce ani není islamofobní skupina, nýbrž humoristický falešný profil mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Český rozhlas tuto informaci promptně popřel, žádný takový rozhovor s Werichem v archívech nemá. Jenže jednou vypuštěná lež si žije vlastním životem. Vidíme to na tvrzení prezidenta Zemana, že spisovatel a publicista Ferdinand Peroutka chválil Hitlera.

Werich to sice neřekl, ale kdyby mohl, tak by to řeklWerich to sice neřekl, ale kdyby mohl, tak by to řekl|Archív

Lavinu sdílení s Werichem odstartovala právnička Klára Samková, jež původní příspěvek alibisticky nasdílela s tím, že neví, jestli je pravdivý. Na svou obhajobu uvedla, že nezkoumala, jestli je citát pravdivý, nebo nepravdivý, a to i přes to, že jakožto veřejně známá osoba by měla vědět, že právě zkoumat nepravost a pravost věcí je jedna z prvních věcí, kterou by měla dělat.

Hoaxy se navíc poslední dobou šíří velice rychle. Žijeme sice v době, kdy pravost většiny informací lze ověřit poměrně jednoduchým hledáním na internetu. Například většina šílených informací o Severní Koreji bývají hoaxy šířenými jihokorejskými servery. Stejně tak informace o Islámském státě, které posílá do světa často on sám. Ty jsou navíc téměř neověřitelné. V distribuci lží vyniká i současná ruská propaganda.

Bojovník ISIS, který ve skutečnosti proti ISIS bojoval - Laith SalemBojovník ISIS, který ve skutečnosti proti ISIS bojoval - Laith Salem|Archív

Zároveň nebylo šíření dezinformací nikdy snazší — stačí kliknout sdílet na facebookovém profilu. Proto nezbývá než někdy brát i „zaručené“ informace opatrně a snažit se je ověřovat dříve, než budeme sdílet nesmysl jako paní Samková.