Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Ľubomír Kotrha

Stovky Němců viní Merkelovou kvůli běžencům z vlastizrady

Německé nejvyšší státní zastupitelství dostalo zhruba 400 trestních oznámení na kancléřku Angelu Merkelovou kvůli jejímu postoji v uprchlické krizi. Autoři těchto oznámení většinou Merkelovou obviňují, že se svým vstřícným postojem k běžencům dopustila vlastizrady. Podle právních odborníků však trestní oznámení nemají šanci na úspěch.

V předložených trestních oznámeních se většinou tvrdí, že kancléřka ohrožuje vnitřní bezpečnost Německa, když nebrání běžencům v příchodu do země. Autoři podání jsou přesvědčeni, že uprchlická krize může ohrozit ústavní uspořádání Německa.

Nejvyšší státní zastupitelství oznámilo, že všechna trestní oznámení prověří, jak mu nařizuje zákon. Podle právních odborníků je ale jen velmi malá pravděpodobnost, že by prokuratura začala Merkelovou skutečně vyšetřovat.

"Tato trestní oznámení nemají šanci na úspěch," řekl serveru Focus Online profesor práva na pasovské univerzitě Holm Putzke. Podle německých zákonů lze za vlastizradu označit takové jednání, kdy se pachatelé snaží násilím nebo výhrůžkami docílit změny ústavního uspořádání. Ničeho takového se Merkelová podle Putzkeho nedopustila. "Navíc se zatím neprokázalo, že by dosavadní přistěhovalecká vlna nějakým způsobem ovlivnila stav Německa," uvedl expert.

V budoucnu se však dá očekávat, že počet trestních oznámení na kancléřku i na další členy vlády vzroste. Časopis Compact nedávno na svých internetových stránkách zveřejnil vzor, jak obvinit Merkelovou z vlastizrady. Případným stěžovatelům stačí do něj vyplnit své jméno a adresu a poslat ho na adresu nejvyššího státního zastupitelství.

Do Německa letos podle neoficiálních údajů přišlo asi 800.000 žadatelů o azyl. Očekává se, že za celý rok do země dorazí až 1,5 milionu běženců.