Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Antarktidě led více přibývá než ubývá, tvrdí studie NASA

Úbytek ledu na Antarktidě je oblíbeným argumentem všech lidí bojujících proti globálnímu oteplování. Nyní, podle nové studie NASA, se však tento argument ukázal jako mylný. Podle nových dat na Antarktidě přibývá každým rokem 82 miliard tun ledu. Tento trend se sice zpomaluje, ale ledu je s každým rokem na Antarktidě více, ne méně. Led se podle studie pouze přeskupuje v jiných oblastech, než jsme zvyklí.

"Souhlasíme s tím, že na Antarktickém poloostrově a kolem ostrova Pine Island (obrovský ledovec v moři) led ubývá," řekl pro web phys.org Jay Zwally, vedoucí studie, "ale nesouhlasíme s tím, že led celkově na Antarktidě ubývá. Konkrétně ve Východní Antarktidě a ve vnitrozemské Západní Antarktidě přibývá led takovým tempem, že celkově ledu na Antarktidě přibývá."

Podle Zwallyho Antarktidu ale tento příbytek ledu dlouhodobě nespasí: "V současnosti sice ledu přibývá, ale pokud bude led na výše zmíněných místech ubývat stále vyšším tempem a na místech, kde led dosud přibývá, se bude tempo zpomalovat, může se za 20-30 let stát, že led bude na Antarktidě celkově mizet, " říká autor studie Zwally.

Rozpouštění ledu v Antarktidě tak ani nemůže být zodpovědné za zvyšující se hladinu oceánů. Proč však hladina oceánu roste, studie nezjistila.

Zwallyho tým spočítal změny na Antarktidě pomocí přesných dat ze satelitů NASA.

Mapa příbytků a úbytků ledu v Antarktidě. Modrá barva znamená extrémní úbytek a červená extrémní příbytek.(WA - Západní Antarktida, AP - Antarktický poloostrov, EA - Východní Antarktida)Mapa příbytků a úbytků ledu v Antarktidě. Modrá barva znamená extrémní úbytek a červená extrémní příbytek.(WA - Západní Antarktida, AP - Antarktický poloostrov, EA - Východní Antarktida)|NASA