Matěj Stropnický

Matěj Stropnický Zdroj: ČTK

Odvolaný náměstek Stropnický: šlo o územní a metropolitní plán

Odvolaný náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (SZ) vydal prohlášení ke svému odvolání. Vidí za ním dlouhé prsty doveloperů a dalších, kterým se nelíbili jeho změny územního plánu  a metropolitního plánu. Prohlášení uvádíme v plném znění.

Vzpoura přátel starých pořádků ležela v sále zastupitelstva včera od rána svinutá jako had. Na programu bylo totiž poprvé i jednadevadesát změn územního plánu, ze dvou třetin mnou s posvěcením Rady HMP navržených k zamítnutí, jimiž by se město přestalo rozlézat do krajiny, kde se nehovělo ničím soukromým zájmům a kde developeři přicházeli v úhrnu o stovky milionů korun.

Například na Trojmezí či u Džbánu. To bylo třeba zastavit. Blížilo se předložení již rozeslaného návrhu Strategického plánu, který by Praze stanovil udržitelné směřování obdobně jako v létě shozené stavební předpisy, a v němž prvním bodem byla integrace cizinců a druhým postupný návrat všech bezdomovců do bydlení. A také bylo třeba umožnit Metropolitní územní plán, který umožní stavět dosud nevídané vysoké budovy od Vysočan přes Žižkov po Pankrác a znemožní lidem se proti výstavbě bránit. Do opakovaného výběrového řízení na ředitele odboru územního rozvoje se opět přihlásil i odejitý Jan Kábrt, nyní přechodně asistent socdem Jana Slezáka – toho je třeba reinstalovat, aby plán posvětil. Prozatím tedy konec nových časů.

Byl to ale skvělý téměř rok. Děkuju své kanceláři, jmenovitě Vít Masare, Lukáš Vacek, Monika Bunžová a Martin Čáslavka. Celé Trojkoalici a zeleným zvláště. Děkuji i pětici statečných zastupitelů ANO, kteří pro mé odvolání ruku nezvedli: Krnáčová, Kaplicky-Fuchsová, Nacher, Polách, Nepil. Děkuji také všem pirátům a komunistům, kteří byli rovněž proti.

Viděno odsud, byl to rok nenápadných a stále nápadnějších zázraků. Neudělali jsme žádný fatální kompromis. Prosadili jsme veřejný zájem jako míru věcí. Soustředili jsme se na systémové změny, ale neunikaly nám myslím ani detaily a malá trápení jednotlivců. A to všechno byl, vážení, teprve začátek

Matěj Stropnický