Andrej Babiš a Adriana Krnáčová, ilustrační snímek

Andrej Babiš a Adriana Krnáčová, ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Praha: všichni proti všem

Známý výrok jednoho amerického romanopisce, že nic se nezdaří podle plánu, včera demonstrovali pražští zastupitelé. Nejdříve odvolali čtyři z jedenácti radních, pak se ve čtyři hodiny ráno rozešli do svých domovů a od dnešního rána se pokoušeli slepit důsledky svých včerejších rozhodnutí.

Začalo to tím, že opozice (ODS, TOP 09) navrhla bod "hodnocení práce radních". První hlasování o nedůvěře nepřežil radní Matěj Stropnický (Trojkoalice, resp. zelení), o jehož „vyloučení“ současně hlasovalo i dvanáct zastupitelů za ANO a někteří sociální demokraté. V té chvíli jako by začalo platit Švejkovo: Zabili jste mi strejčka, tak tady máte přes držku.

Trojkoalice kontrovala tím, že se přidala k opozici a odvolala radní Novákovou (ČSSD), Ropkovou (ČSSD) a Haška (ANO). Pražská magistrátní koalice v tu chvíli přestala fakticky existovat, ale u koaliční zrady to neskončilo. Spojenou hlasovací „opoziční koalici“ občanských demokratů a TOP 09 opustili topkaři, kteří tím vyslali signál: celou radu odvolat nechceme, šlo nám jen o vytvoření volných míst v radě, která rádi zaplníme.

Nešlo pochopitelně o celý klub TOP 09, ale, řekněme, křídlo kolem bývalého radního Jiřího Nouzy. A tak se mezi „zrazenými“ najednou ocitla i Svobodova ODS. Výsledkem zrad a protizrad je rozložená „vláda“ hlavního města Prahy. A dál?

Andrej Babiš překvapivě prohlásil, že nadále podporuje současnou koalici a nedovede si představit spojenectví s TOP 09. Podobná slova už několikrát volil také Miroslav Kalousek. Rovněž šéf ODS Prahy Filip Humplík tvrdí, že ODS v tomto funkčním období nechce vstoupit do koalice. Trojkoalice (lidovci, zelení, starostové) je natolik zmítána vnitřními spory, že se zatím na stanovisko nezmohla. Jen šéf zelených Ondřej Mirovský prohlásil, že jeho strana stojí za Stropnickým.

Včerejší hlasování a chaotizace poměrů na pražském magistrátu je v první řadě fiaskem Andreje Babiše. Nejde ani tak o to, že jeho ANO je vítězem voleb, a tedy nese největší politickou odpovědnost. Dokonce nejde ani o to, že po volbách sestavili křehkou koalici s většinou jednoho a posléze dvou hlasů. To se stává.

Daleko fatálnější jsou občasné Babišovy zásahy do pražské politiky, kdy nejdříve někoho pozvedl, jiného zadupal do země, o měsíc později zase naopak. Zbytek času si jeho straníci žijí svým vlastním životem, tedy usilují o jeho přízeň, aby je „ pozvedl nebo zadupal do země“. Tímto způsobem řešil spor mezi křídlem Radmily Kleslové a Adriany Krnáčové, čímž v pražské ANO a v jeho magistrátním klubu vyvolal regulérní „občanskou válku“. Její důsledky dnes pociťuje vedení pražské radnice.