Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

České firmy jsou ochotné hned zaměstnat 5000 uprchlíků

České podniky, které nyní trápí nedostatek zejména technických profesí, jsou ochotné okamžitě zaměstnat 5000 uprchlíků ze zemí, jako je Sýrie. Plyne to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy. Firmy preferují zahraniční pracovníky, kteří mají technické vzdělání, umí anglicky a jsou ochotni se rekvalifikovat. Překážkou může být jazyková bariéra a velmi zdlouhavý proces získání pracovního povolení, vyplývá z ankety ČTK mezi zaměstnavateli a personálními agenturami.

Evropská komise bude po Česku chtít, aby povinně přijalo dalších skoro 3000 uprchlíků. Země visegrádské skupiny v pátek důrazně odmítly chystaný návrh komise na přerozdělení dalších 120.000 uprchlíků v rámci EU. Policie v Česku za posledního čtvrt roku zajistila zhruba 2500 běženců

Odhady aktuálně hovoří o 100.000 až 200.000 chybějících pracovnících v ČR. Z ankety Svazu průmyslu a dopravy mezi několika desítkami velkých průmyslových podniků vyplynulo, že by okamžitě přijaly nejméně 5000 pracovníků na místa v nedostatkových profesích. "Předpokládáme, že poptávka po uprchlících může být mnohonásobně vyšší," řekl ČTK mluvčí svazu Milan Mostýn.

"Dlouhodobě chybějí některé technické profese a firmy nemají problém zaměstnat kohokoliv, kdo prokáže fortel, navíc se zaměstnáváním cizinců má většina zkušenosti," doplnil prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Pracovníci z řad migrantů jsou podle něj obvykle velmi spolehliví, protože nechtějí přijít o práci. "Očekáváme, že svoje uplatnění u nás by mohli najít i některé vysokoškolské profese, například lékaři nebo techničtí inženýři," dodal.