Tomio Okamura na demonstraci Národní demokracie -  ilustrační snímek

Tomio Okamura na demonstraci Národní demokracie - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Čeští akademici varují před nárůstem xenofobie a extremismu

Skupina významných českých akademiků a vědců vydala společné prohlášení, ve kterém varují před narůstajícími xenofobními názory a aktivitou extremistických skupin.


„Radikalizace společnosti skrze strach je podle nás jedno z největších nebezpečí, které nám v souvislosti s imigrační krizí hrozí. Toto téma musí být předmětem diskuze, ta však musí být vedena s chladnou hlavou a na základě faktů,“ píše se v prohlášení, které již podepsalo 430 českých vědců.

Mezi signatáři jsou například imunolog Václav Hořejší, filozof Jan Sokol, politolog Milan Znoj, bývalá předsedkyně Akademie věd Milada Illnerová, religionista Luboš Kropáček a mnoho dalších.

Jak prohlášení zdůrazňuje, jeho cílem nemá být zlehčování skutečných rizik plynoucích z imigrace, ani navrhování konkrétních postupů, ale „důrazně se vymezit proti tomu, jakým způsobem je v naší zemi rozdmýchávána a všeobecně tolerována etnická a náboženská nesnášenlivost“.

Imunolog Václav HořejšíImunolog Václav Hořejší|ČTK

Autoři výzvy apelují na politiky, aby situace nezneužívali „k hromadění levných politických bodů“. Zároveň vyzvali média, aby nešířila paniku a informovala s chladnou hlavou. „Svoboda slova, zneužitá ke lži a očerňování nevinných, zabíjí sebe samu,“ píše se v prohlášení.

„Především ale prosíme veřejnost, každého jednoho z vás, tedy nás, o opatrnost v soudech a kritický pohled na svět! Své názory musíme stále znovu konfrontovat s fakty, s vlastním svědomím i obyčejným selským rozumem. Jen tak nepodlehneme primitivním pudům a zůstaneme důstojnými bytostmi obdařenými svobodnou vůlí,“ dodává mimo jiné prohlášení v závěrečné výzvě k veřejnosti.