Zkrvavené Norské moře po velrybích jatkách na Faerských ostrovech.

Zkrvavené Norské moře po velrybích jatkách na Faerských ostrovech. Zdroj: Facebook/kapitán Paul Watson

Jatka na Faerských ostrovech: místní zabili desítky velryb. Kvůli tradici

Lov vzácných kytovců má na Faerských ostrovech mnohaletou tradici. I přes odpor ochránců zvířat i několika mezinárodních organizací se však zatím nepodařilo tento krvavý a zbytečný hon na velryby zarazit. Každoročně takto zahyne okolo tisícovky velryb.

Na pláži okolo Torshavnu, hlavního města Faerských ostrovů, se shromažďují lovci. Může to být téměř kdokoliv, a z fotografií je patrné, že hromadnému honu na velryby se holdují i mladí chlapci. Lov velryb, ovšem doprovázený krvavým usmrcováním a hlavně určitou stádností, má totiž v této dánské autonomní oblasti hlubokou tradici.

Organizace, jež proti lovu bojují, odhadují, že ročně takto lovci usmrtí až tisíc kytovců. Typickým obrázkem torshavenské pláže je pak řada velryb s uřezanou hlavou. Na jednu velrybu je často nutné i deset mužů, přičemž speciální lodě kytovce nahání ke břehu – lovci tak nejsou na moři, ale přímo na pláži.

Jedním z hlasitých odpůrců této tradice je kapitán Paul Watson. Ten na svém facebookovém profilu včera uvedl, že tento týden zemřelo 253 velryb. Spolu se svým týmem, který si říká Pastýři moře, se snaží této akci každoročně zabránit. Zatím bohužel bez úspěchu, letos bylo dokonce sedm členů jeho týmu zatčeno.