Řecký parlament bude o reformách hlasovat ve středu po 23:00 SELČ

Řecký parlament bude o reformách hlasovat ve středu po 23:00 SELČ Zdroj: ČTK

Řecký parlament se dohodl na termínu hlasování o reformách. Uskuteční se ve středu

První balík klíčových reforem, kterými eurozóna podmiňuje novou pomoc zadluženým Aténám, budou řečtí poslanci schvalovat ve středu po 23:00 SELČ. S odvoláním na informace z vládních kruhů o tom informovala řecká státní televize ERT s tím, že hlasování potrvá asi hodinu. Na programu jsou podle agentury DPA mimo jiné zvýšení daně z přidané hodnoty, zrušení předčasných důchodů či další snížení některých penzí. 

V pondělí se země eurozóny předběžně dohodly s Řeckem, že mu poskytnou další záchranný program z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který je unijním krizovým nástrojem. Samotná jednání o pomoci začnou podle dohody až poté, co Řecko schválí některá reformní opatření. Lhůta pro takový krok byla stanovena na středu.

Předpokládá se, že řeckému premiérovi Alexisi Tsiprasovi s prosazením dalších úsporných opatření pomůže opozice, neboť ministerský předseda čelí ve své levicové straně SYRIZA odporu některých členů. Ti tvrdí, že Tsipras v Bruselu přijal diktát eurozóny, čímž kapituloval na původní záměry skončit s utahováním opasků. Tsipras o dohodě z Bruselu hovoří jako o příležitosti, která Řecku znovu pomůže nastartovat hospodářství a zachovat si společnou evropskou měnu euro.