Bruce Willis

Bruce Willis Zdroj: Profimedia

Bruce Willis se svou manželkou Emmou Heming
S dcerkou Mabel Ray
Bruce Willis s dcerami
S manželkou Emmou Heming a dcerou Scout
4
Fotogalerie

Bruce Willisovi je 60 let: Skvělý herec i divoch s mnoha milostnými eskapádami

Díky své vizáži je již napořád zaškatulkován mezi představitele neohrožených urostlých drsňáků, kteří pro ostré slovo ani ránu nejdou daleko. Americký herec Bruce Willis, který 19. března oslaví šedesátiny, se ale na rozdíl od jiných představitelů akčních hrdinů nikdy nestal svou vlastní karikaturou.

Urostlý herec s vyholenou hlavou (přezdívaný Bruno) se narodil jako Walter Bruce Willis v německém Idar-Obersteinu, v rodině německé matky a amerického vojáka. Po dvou letech se ale jeho otec vrátil s rodinou do New Jersey. Po rozvodu rodičů odešel Bruce v 16 letech z domova, živil se jako barman, dělník nebo u benzinové pumpy a chtěl být slavným hráčem na foukací harmoniku.

Pak ho přátelé přemluvili, aby to zkusil s herectvím. Přihlásil na hereckou školu a první větší roli dostal v reklamě na džínsy. Kromě toho si zahrál i pár divadelních postav a rozhodl se zkusit štěstí přímo v Hollywoodu.

To se na něj usmálo, když získal roli svérázného soukromého detektiva Davida Addisona v televizním seriálu Měsíční svit, kde zastínil i v té době známější hereckou partnerku Cybill Shepherdovou. Hvězdného potenciálu začínajícího herce si všimli producenti a po roli v komedii Schůzka naslepo (1987) byl Willis trochu překvapivě obsazen do thrilleru Smrtonosná past (1988). Snímek Johna McTiernana se ale stal obrovským hitem a jedním z nejlepších akčních snímků historie.

První Smrtonosná past znamenala kromě kasovního úspěchu i průlom do dosavadních zvyklostí akčních filmů. Willisův policista John McClane v mrakodrapu plném teroristů není obvyklým nezranitelným supermanem, ale zmláceným a krvácejícím obyčejným chlápkem, který má občas docela normální strach. Úspěch Smrtonosné pasti zákonitě přinesl její další pokračování.

V 90. letech se Willis pevně usadil na hereckém výsluní Hollywoodu. Proslavil se zejména jako tvrdohlavý soukromý detektiv Joe Hallenbeck ve filmu Poslední skaut (1991). Za honorář 800 dolarů si například zahrál boxera Butche v Pulp Fiction (1994) režiséra Quentina Tarantina a jednu z hlavních rolí ve sci-fi 12 opic (1995) mu svěřil i bývalý člen komediální skupiny Monty Python Terry Gilliam.

Komerčně nejúspěšnějším Willisovým filmem však paradoxně nebyl akční velkofilm, ale na první pohled nenápadný duchařský thriller Šestý smysl (1999). Role dětského psychiatra sice zpočátku vzbuzovala spíše ironické poznámky filmových publicistů na adresu Willisových hereckých schopností, výsledek však překonal všechna očekávání a Šestý smysl stále patří mezi nejvýdělečnější snímky všech dob.

V rolích akčních hrdinů se znovu výrazněji prosadil po padesátce. V roce 2007 se na plátna kin vrátila akční série Smrtonosná past, která u diváků opět bodovala. Zatím poslední, pátou Smrtonosnou past natočil Willis před dvěma lety. Matador akčních filmů Sylvester Stallone ho obsadil do akčního thrilleru Expendables: Postradatelní (2010). V příběhu o skupině žoldáků, kteří se vydali na nebezpečnou misi do Jižní Afriky, aby svrhli krutého diktátora, se kromě Stallona a Willise objevili také další drsňáci ze staré školy - Dolph Lundgren, Arnold Schwarzenegger nebo Mickey Rourke. Willis se spolu se svými parťáky objevil i v pokračování Expendables: Postradatelní 2 (2012), ve třetím díle se již neobjevil a Stallone o něm prohlásil, že je "hamižný a líný".

V Hollywoodu proslul Willis svým poměrně divokým životním stylem a milostnými eskapádami. Z jednoho takového románku se nakonec po tříměsíční známosti vyklubala svatba s herečkou Demi Moorovou. Jejich vztah vydržel 13 let a skončil v roce 2000 rozvodem. Oba bývalí manželé se však i nadále stýkají a starají se o tři dcery. Z rozchodu se herec nemohl dlouho vzpamatovat. "Po rozchodu jsem léta žil jakoby jako 'single' a pořád jsem tvrdil, že mi to vůbec nevadí a že jsem tak dokonce velmi šťastný. Byla to lež. Většinou jsem byl v depresích a hrozně opuštěný," řekl představitel drsných akčních hrdinů v jednom rozhovoru.

V roce 2009 se Willis znovu oženil - jeho vyvolenou je o 22 let mladší modelka Emma Hemingová, se kterou má dvě dcery a žijí v kalifornském Beverly Hills.

Kromě herectví si Willis splnil svůj hudební sen a nahrál dvě desky. Pustil se i do obchodu - spolu s kolegy Arnoldem Schwarzeneggerem a Sylvestrem Stallonem založil řetězec restaurací Planet Hollywood. V roce 1997 byla tato restaurace otevřena i v Praze. Interiér tvořily rekvizity z populárních amerických filmových trháků a také dary českých filmařů. Po zhruba dvou letech provozu byla ale pro nedostatečný zájem zákazníků zavřena.