Google Itálie

Google Itálie Zdroj: google.it

Google překvapivě zaplatí zpětně Itálii 320 milionů eur na daních. A co Česku?

Google se celkem překvapivě smířil s italskými úřady. Po delším důvěrném jednání s daňovým úřadem, finanční stráží a Státním zastupitelstvím v Miláně byla dosažena dohoda, podle níž kalifornský gigant zaplatí Itálii přibližně 320 milionů eur na daních ze zjištěného obratu 800 milionů eur dosaženého v letech 2008-2013.

Jednání proběhlo pod vedením bývalé ministryně spravedlnosti Paoly Severinové. Státní zástupce Isidoro Palma prověřil kontakty italských inzerentů, v některých případech zabavil i jejich maily. Mohl tak snadno prokázat, že poskytované služby byly dohodnuty a prováděny v Itálii, ale faktury a platby byly adresovány irské odbočce Google. Ta pak převáděla peníze ve formě royalties nizozemské filiálce. Ty se zde ale nezastavily, protože proud peněz plynul opět přes Irsko dvěma dceřiným společnostem na Bermudách, které mají velmi elastický daňový systém.

Italský daňový úřad uznal, že Google má jisté výdaje a proto nakonec své požadavky snížil, ale nesouhlasil s celým mechanismem, protože „daně z aktivity musejí být placeny tam, kde se tato provádí“.

Dohoda překvapila, protože Američanům nechyběly možnosti jak se proti akci italských úřadů postavit a přinejmenším vyčkat až italský parlament schválí příslušný zákon o zdanění webových společností. A k tomu se vší pravděpodobností do léta nedojde.

Google se naopak rozhodl řešit vše diplomaticky s tím, že tato dohoda velmi prospěje image holdingu, jehož aktivita se v Itálii silně rozvíjí.

Generální ředitelka italského daňového úřadu Rossella Orlandiová řekla: „Dohoda je výsledkem profesionální práce úřadů. Boj proti daňovému úniku je jedním ze způsobů jak definitivně stabilizovat finance státu“.

Bývalý ministr Franco Gallo prohlásil, že „by asi bylo nejlépe převzít zákon, který bude od 1. dubna platit ve Velké Británii, podle něhož takzvané web companies mají rámcově platit daň z obratu ve výši 25 procent“.

A co se děje v tomto případě v Česku? Co dělá Andrej Babiš a jeho ministerstvo?