Vladimir Putin, Angela Merkel, Francois Hollande a Petro Poroshenko

Vladimir Putin, Angela Merkel, Francois Hollande a Petro Poroshenko Zdroj: EPA

Nové příměří na východě Ukrajiny má platit od neděle, tvrdí Putin

Nové příměří na východě Ukrajiny mezi vládními silami a proruskými separatisty by mělo platit od 00:00 hodin 15. února. Prohlásil to dnes v Minsku před novináři ruský prezident Vladimir Putin po mnohahodinovém jednání se svými partnery z Ukrajiny, Německa a Francie.

"Dohodli jsme se o hlavních otázkách," řekl Putin po téměř 16 hodinách vyjednávání. Kromě příměří se prý podařilo dohodnout se na demarkační linii mezi znepřátelenými stranami a na stažení těžkých zbraní.

Šéf Kremlu oznámil, že z minského summitu vzešly dva podepsané dokumenty: jednak prohlášení čtyř státníků, jednak dokument tzv. kontaktní skupiny o komplexu opatření, aby se minská mírová dohoda z loňského září uplatnila v praxi.

Tento dokument podle agentury TASS podepsali i vůdci proruských separatistů.

Ukrajina by podle Putina také měla podniknout ústavní reformu, která zakotví práva obyvatel Donbasu. Putin vybídl znepřátelené strany ke zdrženlivosti, k ukončení krveprolití a k zahájení politického dialogu.

Mezitím obě strany hlásí další padlé vojáky a zabité civilisty v pokračujících bojích na východě Ukrajiny. Konflikt si od dubna vyžádal již více než 5300 mrtvých.

Minský summit začal ve středu v 18:30 SEČ a prakticky bez přestávky trval zhruba 16 hodin. Na rozdíl od ruského prezidenta ostatní účastníci schůzky - Angela Merkelová, François Hollande a Petro Porošenko - minský Palác nezávislosti opustili, aniž by uspořádali tiskové konference. Hollande podle agentury Reuters poznamenal, že je třeba ještě mnohé učinit.