Na Tchaj-wanu se zřítilo letadlo s 58 lidmi na palubě

Na Tchaj-wanu se zřítilo letadlo s 58 lidmi na palubě Zdroj: ČTK

Pád letadla na Tchaj-wanu způsobila podle černých skříňek porucha motorů

Středeční pád letadla u tchajwanské metropole Tchaj-peje mají s největší pravděpodobností na svědomí problémy s motory. Vyplývá to ze záznamů letových dat a rozhovorů z pilotní kabiny, které obsahují takzvané černé skříňky letounu. Z 58 pasažérů na palubě se podařilo zachránit 15. Počet obětí vzrostl podle nejnovější bilance úřadů na 35, osm lidí se stále pohřešuje.

Nová bilance zahrnuje další čtyři těla, která dnes našly pátrací týmy na dně kalné řeky Ťi-lung, kam stroj společnosti TransAsia Airways spadl. Mrtvoly tří mužů a jedné ženy proud odnesl asi 50 metrů od místa neštěstí. Po dalších nezvěstných pátrá 190 potápěčů. Mezi přeživšími je podle agentury AP 14 cestujících a jedna stevardka.

Agentura Reuters uvedla, že když záchranáři objevili v takřka novém turbovrtulovém letadle ATR-72 tělo dvaačtyřicetiletého pilota, ten stále svíral v ruce řídící páku. Starosta Tchaj-peje pilota veřejně ocenil za to, jak dokázal po startu s letadlem manévrovat mezi výškovými budovami města a navést ho k řece.

Pilot vyslal krátce po startu tísňové volání a oznámil, že motor samovolně zhasnul. K tomu může dojít z více příčin, například když je přerušena dodávka paliva.

Podle záznamu letových dat v jedné z "černých skříněk" začal 37 vteřin po startu hlásit alarm potíže s pravým motorem. Letová data ukázala, že motor sice náležitě nepracoval, ale zcela nezhasl, jak sdělil pilot řídící letištní věži.

O 46 vteřin později byl vypnut také levý motor, podle AP evidentně jedním z pilotů. V tu chvíli ani jeden z motorů nepoháněl vrtule. Piloti se pokusili motory znovu nastartovat, ale neuspěli a letadlo se zřítilo.

"Na základě údajů, které máme k dispozici, můžeme konstatovat, že po jistou dobu (těsně před zřícením letadla) neměly oba motory žádný tah," prohlásil Thomas Wang, šéf tchajwanského úřadu pro bezpečnost v letecké dopravě, který je pověřen vyšetřováním katastrofy. O příčinách je podle Wanga předčasné spekulovat. "Je to teprve třetí den, takže nedokážeme ještě moc říci," prohlásil Wang.

Wang rovněž zopakoval, že motory před startem nevykazovaly žádné problémy a že podobná letadla jsou schopna letu i v případě fungování pouze jednoho z motorů.

Letadlo odstartovalo ve středu před 11:00 místního času z Tchaj-peje na tchajwanské souostroví Ťin-men. Brzy po startu se ale naklonilo na bok, po přeletu dálnice zavadilo o dálniční nadjezd a zřítilo se do řeky.

Předběžná zpráva vyšetřovatelů o příčinách nehody by měla být hotová do 30 dnů, podrobnější zpráva po 3-4 měsících. Vyšetřování má být dokončeno zhruba za rok.