Protiteroristická operace v Belgii se uskutečnila krátce po krvavých útocích v Paříži, při nichž tři islámští ozbrojenci minulý týden zabili 17 lidí a sami při policejních akcích přišli o život. Podle Bruselu ale spolu události ve Francii a v Belgii přímo nesouvisí.

Protiteroristická operace v Belgii se uskutečnila krátce po krvavých útocích v Paříži, při nichž tři islámští ozbrojenci minulý týden zabili 17 lidí a sami při policejních akcích přišli o život. Podle Bruselu ale spolu události ve Francii a v Belgii přímo nesouvisí. Zdroj: ČTK

Europol: Ve světě bojuje 3 až 5 tisíc džihádistů, kteří jsou občané EU. Vrátí se zabíjet?

Ředitel evropské policejní agentury Europol Rob Wainwright oznámil, že především na Blízkém východě, ale i v Africe bojuje kolem 3 až 5 tisíc islámských extrémistů, kteří jsou občané Evropské unie. Řekl to při slyšení v britské Dolní sněmovně v úterý. Informoval o tom web euobserver.com.

 

Podle Wainwrighta se tito občané EU nacházejí především v Sýrii, Iráku, ale také v Jemenu, Pákistánu, Afghánistánu a několika afrických zemích, kde operují islamistické skupiny. Europol podle něj shromáždil v tomto případě kolem 2500 konkrétních jmen a informoval o tom členské země EU. Hrozí totiž, že někteří radikálové se vrátí a mohou se pokusit o atentáty na území Evropské unie. „Mohou provádět stejné útoky, jaké jsme viděli minulý týden v Paříži,“ varoval šéf Europolu.

Podle něj ale není v silách tajných služeb sledovat všechny možné teroristy, protože někdy se jedná o jednotlivce. Navíc pocházejí z mnoha evropských zemí. Problémem také je, že radikálové dokážou velmi dobře využívat internet a další moderní technologie.

Po atentátech v Paříži se hned z několika zemí EU ozvalo volání po rozšíření sledování některých skupin a lidí (když to dělaly USA, tak to ale Evropanům velmi vadilo), rozkrývat by se více měla i komunikace na síti a předávání osobních údajů z letecké dopravy.