Air Serbia

Air Serbia Zdroj: Profimedia

Srbové a Chorvaté se opatrně sbližují. Hlavní města opět spojí přímá letecká linka

Po dlouhých 23 letech hlavní města Srbska a Chorvatska, států, které spolu v 90. letech válčily, spojí opět přímá letecká linka. O novém letu informovala tisková agentura ANSA.

Lety mezi Bělehradem a Záhřebem byly zastaveny v roce 1991 kvůli válce mezi bývalými zeměmi Jugoslávie. Přitom mezi oběma národy pořád panuje určité napětí. Spolupráce se ale postupně zlepšuje. V srbské národní letecké společnosti Air Serbia navíc vlastní podíl Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů a jejich výkonnost roste. V létě už létají do chorvatských letovisek - Dubrovníku a Splitu. Chorvatské aerolinky Croatian Airlines zatím lety do Bělehradu neplánují. 

Vůbec první let mezi oběma městy zahájila v únoru 1928 společnost Aeroput. Po druhé světové válce, v dubnu 1947, obnovila lety společnost Jat Airways, která je provozovala až do srpna 1991, tedy do rozpadu bývalé Jugoslávie. 

Kromě menšího politického napětí je důvodem nových linek i to, že srbské aerolinky zažívají v poslední době ekonomický rozmach. Investují více do reklamy a snaží se rozšířit své spoje. Některé mají ovšem ještě svoje nedostatky. Chcete-li se srbskými aerolinkami letět například do Londýna, je nutné počítat s jedním přestupem. To by ještě nebylo tak zlé, kdyby se na přípoj nečekalo 13 hodin a tak v celkovém úhrnu netrvalo hodin šestnáct.