Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Profimedia.cz

Putin dostal od západních politiků nebývale ostře za uši

Ještě nikdy od vypuknutí krize na Ukrajině nebyl ruský prezident Vladimir Putin pod takovým tlakem, jaký na něj vyvinuli na summitu G20 v australském Brisbane západní politici. Putin to nesl hodně těžce, protože na něj útočili ze všech stran. Nakonec summit opustil předčasně.

Velmi ostrý byl vůči Rusku už před zahájením summitu americký prezident Barack Obama. Při projevu na queenslandské univerzitě kromě jiného označil postup Moskvy vůči Ukrajině „za agresi, která ohrožuje celý svět“.

S nebývalou kritikou Putina pak ale přišla dnes německá kancléřka Angela Merkelová. Stalo se tak při projevu v Lowyho institutu pro mezinárodní politiku v australském Sydney. Merkelová předtím hovořila s Putinem v sobotu v Brisbane na okraj summitu G20. Dialog mezi čtyřma očima trval dvě hodiny a kancléřka o něm odmítla novinářům cokoli říct. Omezila se na konstatování, že šlo o důvěrný rozhovor, a dodala, že s Putinem je třeba udržovat dialog, i když s ním nesouhlasí. Jenže Merkelová po zřejmě neplodném rozhovoru se šéfem Kremlu zjevně ztratila dosavadní zdrženlivost. „Svět musí přesně chápat, co se na Ukrajině děje. Jinak by to mohlo vést k rozsáhlému požáru. Celosvětovému," zdůraznila včera v Sydney.

Podle Merkelové Rusko stále myslí postaru a považuje Ukrajinu za svou sféru vlivu a pošlapává normy mezinárodního práva. "To po strašlivé druhé světové válce a po skončení studené války zpochybňuje celý mírový řád v Evropě. A má to pokračování v ruském působení na destabilizaci na východě Ukrajiny," dodala. „V Evropě jsou stále síly... které sázejí na právo silnějšího a neuznávají sílu práva. Právě to se stalo ruskou anexí Krymu, která odporuje mezinárodnímu právu,“ zdůraznila šéfka německé vlády.

Mezi nejméně přívětivá přivítání Putina v Brisbane patřilo podle agentury AP potřesení rukou s kanadským premiérem Stephenem Harperem. „Myslím, že vám podám ruku, ale řeknu vám jen jediné: stáhněte se z Ukrajiny,“ citoval Harperova slova jeho mluvčí Jason MacDonald. Pokud jde o Putinovu reakci, mluvčí se omezil na konstatování, že nebyla pozitivní.

Ruský prezident si vyslechl výčitky i při setkáních s řadou dalších západních vůdců, včetně francouzského prezidenta Françoise Hollanda.