Tomáš Zdechovský a Petr Mach

Tomáš Zdechovský a Petr Mach Zdroj: Facebook

Čeští europoslanci zahájili sbírku na návrat českých dětí zadržovaných v Norsku

Europoslanci Petr Mach (Svobodní) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) zahájili finanční sbírku, aby pomohli české matce získat zpět děti zadržované v Norsku. Na transparentní konto přispívají i občané a ke svým příspěvkům připojují i své vzkazy.

Cílem sbírky je shromáždit peníze na právníky pro Evu Michalákovou, které byly odebrány děti norskými úřady pro podezření ze zneužívání. Ačkoliv toto podezření norská policie vyvrátila, děti zůstávají u pěstounů.  Paní Michaláková, aby získala děti zpět, potřebuje v Norsku dobrého právníka, který bude ale podle odhadů poměrně drahý. Na pokrytí těchto náklady se nyní pořádá finanční sbírka.

Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL k tomu řekl:  „Přispěl jsem 500 euro a snažím se dělat maximum, aby se podařilo získat pro matku děti zpět do České republiky.“ Jeho kolega Petr Mach, poslanec za Svobodné, k tomu dodal: „Přes rozdílné názory v mnoha jiných oblastech, je toto věc, kdy se musíme spojit a pomoci. Také posílám 500 eur na právníka pro paní Michalákovou.“

Peníze začali posílat i další občané a připisují ke svým příspěvkům zaslaným na transparentní konto i vzkazy.  Například „děti patří mamince“, napsala paní Soukupová, která poslala čtyři tisíce korun. Pan Brňák poslal dokonce dvacet tisíc korun, aby upozornil na socialismus v Norsku. Pan Zapletal píše: „Stát selhal, je to na nás.“

Do dnešního rána se podařilo vybrat přes 80 tisíc korun. Účet najdete ZDE!

Lidé i za pomoci petice žádají, aby se případem začala zabývat vláda a pomohla dosáhnout návratu dětí do České republiky. Petice najdete ZDE!