Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Reuters

Obama: Jsme si rovni, NATO ochrání všechny členy aliance

Severoatlantická aliance je odhodlána bránit všechny členy aliance, tedy i východní členy. V estonském hlavním městě Tallinnu to dnes prohlásil americký prezident Barack Obama. "Pokud se ptáte, kdo vám přijde na pomoc, tak je to NATO v čele se Spojenými státy," řekl Obama.

Šéf Bílého domu během svého projevu zdůraznil, že neexistuje rozdíl mezi členskými státy NATO. "Obrana Tallinnu, Rigy a Vilniusu je stejně důležitá jako obrana Berlína, Paříže či Londýna," řekl americký prezident s tím, že článek 5 Severoatlantické smlouvy hovoří jasně: útok na jednoho člena NATO je útokem na všechny. "Už jednou jste svou nezávislost ztratili. S NATO ji znovu neztratíte," řekl na adresu pobaltských států.

Obama také prohlásil, že NATO nyní jedná o posílení své schopnosti reagovat na nebezpečí. Zároveň dodal, že aliance není zaměřena proti žádné zemi. "Jde o naši kolektivní obranu," prohlásil americký vůdce.

Estonsko je jedinou Obamovou zastávku předtím, než se ve čtvrtek a v pátek zúčastní summitu Severoatlantické aliance ve Walesu. Cílem Obamovy cesty je zejména uklidnit spojence obávající se Ruska v souvislosti s jeho počínáním na Ukrajině.