Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Kyjev ustupuje a stahuje své vojáky z Krymu

Rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny nařídila ministerstvu obrany stáhnout ukrajinské jednotky z Krymu. Oznámil to dnes předseda parlamentu a úřadují prezident Oleksandr Turčynov.

Život a zdraví ukrajinských vojáků jsou prý na Krymu v reálném ohrožení; ze stejného důvodu se mají evakuovat i jejich rodiny. Poloostrov v posledních dnech anektovalo Rusko a ruští vojáci postupně ovládli drtivou většinu ukrajinských posádek na Krymu.

"Vláda dostala nařízeno postarat se o rozmístění rodin vojáků, jakož i všech lidí, kteří jsou dnes nuceni opustit své domovy kvůli nátlaku ruských okupačních vojsk," řekl Turčynov podle agentury Unian.

Turčynov před poslanci hovořil o "změně dislokace" ukrajinských sil na okupovaném poloostrově, nicméně úřadující ministr obrany Ihor Teňuch podle ruských médií už vydal rozkaz o stažení všech ukrajinských jednotek z Krymu na kontinentální Ukrajinu.

Rozkaz následoval poté, co ruská vojska dnes ráno ovládla jedno z posledních vojenských zařízení Ukrajiny na anektovaném poloostrově, základnu námořní pěchoty ve Feodosiji na východním pobřeží Krymu.

Podle ruského ministerstva obrany v neděli vlála ruská vlajka nad 189 ukrajinskými armádními zařízeními na poloostrově. Ukrajina také přišla o kontrolu nad většinou svých lodí, zablokovaných v krymských přístavech a zátokách.