Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia.cz

Babiš chce přidat státním zaměstnancům a obnovit finanční policii

Andrej Babiš dnes v Otázkách Václava Moravce České televize uvedl, že všem státním zaměstnancům bude navýšena mzda o dvě procenta. Státní rozpočet pro letošní rok podle něj také počítá s tím, že policisté dostanou 1,4 miliardy na mzdy a tisícovku nových míst.

Nový ministr vnitra Milan Chovanec při uvedení do úřadu uvedl, že nová vláda nechce snižovat počty policistů, má v plánu zvyšovat jejich mzdy a zajistit proplácení přesčasů. Chovanec uvedl, že počítá s navýšením počtu policistů o 1000 až 1500 tak, jak ho schválila minulá vláda.

V ČT dnes ministr vnitra ve stejném pořadu řekl, že rozpočtový výhled s vládou schváleným navyšováním počtu policistů nepočítá. V příštím roce tak bude policii na platy těchto zaměstnanců chybět miliarda korun. Chovanec to považuje za chybu. "Já jsem avizoval koaličním partnerům ještě před nástupem do funkce, že v rozpočtovém výhledu na příští rok tyhle peníze prostě nejsou," uvedl. Pokud se nepodaří částku získat, bude to podle něj znamenat škrty v investicích. "Pak ale nebudou téměř žádné," doplnil.

Finanční policie

Podle Babiše by také měla by být obnovena finanční policie. "Měli bychom vyčlenit z policie specialisty na boj s daňovými úniky," řekl.

Finanční policii zrušil tehdejší ministr vnitra Ivan Langer v roce 2006. Od 1. ledna 2007 byla její část sloučena s protikorupčním oddělením a zbytek příslušníků přiřazen k dalším celostátním oddílům. Podle Langra finanční policie pracovala sice kvalitně, ale pomalu, a navíc se prý její činnost zdvojovala s jinými útvary. Její zrušení mělo zrychlit a zefektivnit odhalování finanční kriminality.