Prodej kuřáckých potřeb spolu s pěstitelskými potřebami nehodlá dále policie tolerovat

Prodej kuřáckých potřeb spolu s pěstitelskými potřebami nehodlá dále policie tolerovat Zdroj: Jan Šibík

JXD: Válka proti growshopům už došla do Prahy!

Zpravodajství ze zátahu na growshopy, které průběžně přinášíme, zaznamenalo první razie na growshopy i v Praze.

Dva naši čtenáři hlásí uzavření growshopu v pražských Nuslích - policie v něm zasahuje od pondělka a úterka. Údaje z celé republiky jsou tristní. Podle policejních zdrojů je 32 osob podezřelých a 45 osob obviněných ze spáchání trestného činu šíření toxikomanie. Kriminalisté do dnešního kde zkontrolovali téměř 100 objektů, kde provedli prohlídky bytových i nebytových prostor. Kromě zajištěného zboží, které bude podrobováno odborným expertizám, zajistili při těchto domovních prohlídkách i 16 pěstíren různého rozsahu. Zde zajistili různě vzrostlé rostliny a více než 11 kilogramů sušiny konopí.

Co bude důsledkem gigantické šťáry? Výrazné zvýšení poptávky po tvrdých drogách. Akce na growshopy dopadá především na drobné pěstitele, kteří si pěstují pro vlastní potřebu. Na ně v řádu týdnů až měsíců dopadne problém s obstaráváním hnojiv a pěstebních pomůcek. Pak bude trvat dalších pár měsíců, než se malopěstitelé naučí používat hnojiva a techniku ze zahradnických velkořetězců. Přesto lze konstatovat, že zátah dopadne především na malopěstitele pro vlastní potřebu - tedy na tu součást drogové scény, která nepředstavuje žádné celospolečenské riziko.

Pouliční a klubový prodej marihuany je sycen z jiných zdrojů, z vietnamských velkopěstíren. Napojení growshopu na pěstírnu bylo zatím prokázáno jen v jednom jediném případě na jihu Čech, kde už padly pro majitele growshopu přísné tresty sedmi a šesti let vězení. Přesto již dnes na pouličním marihuanovém trhu panuje fáma, že není tráva, protože to policie všechno zabavila. A pouliční a kluboví dealeři okamžitě stahují trávu z nabídky a klientům, kteří k nim chodí, místo trávy nabízejí pervitin.

Šťára na growshopy přišla v době, kdy policie marně bojuje proti vietnamským velkopěstírnám i továrnám na pervitin. Domácí pěstění marihuany pro vlastní potřebu je ve srovnání s vietnamskou velkovýrobou úplná prkotina. Přesto se zcela zhoubně policie pustila právě do tohoto segmentu drogové scény.

Výsledek bude, kromě zcela zbytečně odstíhaných lidí, jediný: Mladí, kteří nakupují u dealerů na Václaváku či Palmovce, budou místo trávy kupovat perník. A to je pro naši protidrogovou politiku opravdu pěkný úspěch, ke kterému protidrogové policii gratuluji.

Ale aby nebylo tak smutno: Lidi oživují staré anekdoty z totality. Tak na zasmání jednu od čtenáře:

Poté co Jožka Bambušek z Návojné dopil poslední hlt své slivovice vtrhla mu do chalupy SNB. Hledali, hledali, ale našli jen destilační zařízení ve sklepě, špiritus pražádný, bo bylo před skliznÍ. Za pár týdnů si Jožku pozvali do Gottwaldova k soudu a tam ho soudce odsoudil k podmínce na rok a peněžitému trestu dvou tisíc kčs. Když to Jožka zaslechl, zvedl se a praví: "Šak za co, dyk žádnó kořalu sem neměl?" Soudce: ale nástroj jsme u vás zabavili, ne? Jožka: tož ňa odsuďte aj za to oné, znásilnění! Soudce: vy jste někoho znásilnil? Jožka: ne, ale nástroj mám.