Growshop

Growshop Zdroj: Pavel Hofman

JXD: Huliči, nezveřejňujte seznamy zbylých growshopů!

Konopná scéna se díky krizi kolem growshopů jasně rozdělila na příčetné a nepříčetné. Prosím ty nepříčetné, aktivisty, bojovníky, demonstranty proti judikátu a celou tuhle partu, aby nikde nevytvářela seznamy growshopů a prodejen semen, které přežily razii.

Akce Growshop podle vystoupení plukovníka Jakuba Frydrycha, šéfa Národní protidrogové centrály, minulý týden v Událostech, komentářích dosud trvá. A ještě ani neskončila, už rozdělila konopnou scénu na racionální a iracionální část.

Nejprve je potřeba pochválit ty rozumné: Všechny zbylé growshopy už zcela jednoznačně neporušují novou právní situaci, kterou nastolil loňský judikát o šíření toxikomanie growshopem. Nikdo už ucelený řetězec semínko - návod k pěstování - pěstební pomůcky - kuřácké pomůcky nevytváří. Majitelé growshopů si najímají právíky. Tedy - těch velkých, ti z malých growshopů na to mnohdy nemají. Řada e-growshopů je vypnutá. A server grower.cz vypnul diskusní fórum, které by - když policie neváhala obvinit mne za anekdotu o trávě - mohlo být snadným terčem dalších represí.

Existuje však spousta nerozumných až paranoidních. V diskusních fórech pod články o razii se dočteme, že ve skutečnosti razii rozjel a řídí majitel žižkovského growshopu, aby zlikvidoval konkurenci. Dále se šíří, že stát zabavuje pěstební pomůcky, aby v nich sám pěstoval konopí do lékáren. Také jsem četl, že jedinou překážkou legalizace jsem já, a sdružení Legalizace šíří blud, že zátah souvisí s udělením licencí na nakládání s léčebným konopím, které byly minulý týden uděleny prvním dvěma českým společnostem. Paranoa a aktivismus prostě dosahuje ohrožujících mezí.

Proto se vážně obávám, že nějaký přehřátý aktivista v dohledné době vytvoří webovou stránku, na které budou dohromady odkazy na zbylé prodejce, u kterých je možné koupit semena, na zbylé prodejce hydroponních systémů a hnojiv, a k tomu na nejvyhlášenější online trafiky. Takový dejme tomu ne PirateBay, ale VyhuleBay. DŮRAZNĚ PŘED PODOBNÝM KONÁNÍM VARUJI A PROSÍM VŠECHNY, ABY NIC PODOBNÉHO NEDĚLALI!

V kontextu našeho judikátu by se totiž nejspíše dopustili trestného činu stejně jako growshopy - vytvořili by „ucelený řetězec“. To mi samozřejmě může být jedno, a navíc se podobný web dá umístit na síť tak, aby nebyl autor dohledatelný (s výjimkou NSA, která se na to vybodne). Mnohem důležitější je, že by tvůrce podobného podpůrného rozhraní mohl přidělat velké problémy přeživším zahradnictvím. Když několik iniciativních blbů umístí na síť seznam dodavatelů hardware či hnojiv pro pěstování marihuany, může policie do zahradnictví a semenářství v seznamu uvedených přijet a zabavit jim zboží. Protože uvedení do podobného seznamu může být pro úřady důkazem, že prodejce prodává květináče na pěstování marihuany.

Policie se rozhodla potlačit kulturu growshopů jako center konopné kultury, a pokoušet se ten záměr nějak obejít, dejme tomu očůrat, může vést k ošklivým úředním dopadům. Takže prosím - nedělejte ty problémy razii přeživším zahradnictvím!