Zátah na growshopy vyvolal vlnu paranoie i v hudbě

Zátah na growshopy vyvolal vlnu paranoie i v hudbě Zdroj: Enigma

Zátah na growshopy vyvolal vlnu paranoie i v hudbě
Zátah na growshopy vyvolal vlnu paranoie i v hudbě
Zátah na growshopy vyvolal vlnu paranoie i v hudbě
Zátah na growshopy vyvolal vlnu paranoie i v hudbě
4
Fotogalerie

Zátah na growshopy vyvolal vlnu paranoie i v hudbě

Od minulého pondělí probíhající celorepubliková razie na growshopy má pozoruhodný vedlejší efekt. Po celé republice se lavinovitě šíří blud, že za zátahem stojí příprava prodeje marihuany v lékárnách pro nemocné.

Celé to začalo někdy před dvěma lety, kdy skupina lékařů usilujících o zavedení léčebného konopí do praxe začala uvažovat o tom, jak se budou pacienti ke konopí vlastně dostávat. Legalizační aktivisté někdy v té době dospěli k ušlechtilému záměru, že si za zavedení konopí pro nemocné pěkně schovají svoje pěstování pro rekreační účely. Právo pěstovat si pro sebe konopí by měl mít každý člověk ze zákona, ale než se toho dosáhne, uplynou desítky let. Aktivisté proto přišli s myšlenkou, že by si pacient léčený konopím měl pěstovat sám, a že zavedené léčebného konopí by mělo proběhnout tak, že budou z nemocných pěstitelé. A pak samozřejmě náhle onemocní celá konopná subkultura. Navrhovaný postup - aby lékař nemocné stařence předepsal, že si má něco vypěstovat na hnoji - je zcele nerealistický a nesmyslný. Nemocný je od slova nemůže - dokonce ani pěstovat konopí.

Boj za legalizaci je úctyhodný, léčebné konopí pro nemocné má ale řádově vyšší prioritu. Přesto začali konopní aktivisté nyní zaváděný v civilizované zemi obvyklý postup při zpřístupnění léčiva do lékáren - udělení licencí nejprve k dovozu a pak k pěstování - ostře napadat a kritizovat. Důvodem je, že se za tímto postupem nebude moci schovat pěstování pro rekreační účely. Paradoxně se tak z konopných aktivistů stali bojovníci proti rychlému zpřístupnění léčebného konopí umírajícím.

Nyní, po zátahu na growshopy, konopní aktivisté v boji za to, aby umírající na rakovinu nemohli v lékárně koupit marihuanu, ještě přitvrdili. Šéf sdružení Legalizace Robert Veverka veřejně oznámil, že za zátahem na growshopy je udělení licencí k nakládáním s konopím konkrétním (dvěma) firmám, ke kterému také došlo minulý týden. Sdružení Legalizace prostě vede kampaň proti léčebnému využití konopí, což je u legalizačních aktivistů opravdu na pováženou. A navíc tu kampaň vedou šířením paranoidních bludů - razie proti growshopům je logickým vyústěním judikátu z loňského listopadu, který výslovně zakázal obchodům vytvářet ucelený řetězec - sortiment obchodu od semínka až po papírky na jointa.

Přesto se nový paranoidní blud chytá jak chemtrails. Nyní pronikl už i do hudby. Dezinformační psychotická kampaň se Legalizaci vydařila: „Nenechám si vzít wheed aby ho parazit moh vystavit tam co Paralen a chtít prachy“, rapuje rapper Rook - Enigma.

Alespoň trocha inteligence a pravdy kdyby v to aktivismu zbyla, to by pak byl svět... A neplatí jen pro aktivisty legalizace.