Knihy

Knihy Zdroj: Profimedia.cz

Rok 2013 na českém knižním trhu: Brown, Coelho, Nesbø, dalších Padesát odstínů, noví lichožrouti i Rowlingová pro dospělé

Tisková zpráva internetového knihkupectví Kosmas zahovořila minulý týden jasnou řečí. Několik velkých nakladatelských domů prozradilo, co se pro české čtenáře chystá na rok 2013.

 

Některá čtenářská lákadla jsou k mání už teď: Argo před necelými dvěma týdny vydalo svou první letošní českou knihu, netradiční román Emila Hakla Skutečná událost (rozhovor se spisovatelem, který se každým svým titulem minimálně dotýká české bestsellerové hranice 10 000 prodaných výtisků, si přečtěte v Reflexu č. 4, který vychází 24. ledna). Očekávejte obvyklou haklovskou autobiografickou prózu, která se stejně jako autorova zřejmě nejpopulárnější novela O rodičích a dětech nebo povídkový triptych Pravidla směšného chování moc dobře čte.

 

Totéž nakladatelství by jistě ještě letos rádo vydalo nového Dana Browna. Jeho dosud poslední román, Ztracený symbol, v Česku bez problémů překonal stotisícovou hranici prodaných knih a dlouho (přesněji tři a půl roku) se čekalo na novinku. Tu nejznámější americký autor thrillerů ohlásil v minulém týdnu: román Inferno vyjde v angličtině 14. května, děj je zasazen do Itálie a vědec-dobrodruh Robert Langdon bude tentokrát řešit mystéria Dantova Pekla, první části Božské komedie. Bude-li knihu do češtiny opět překládat osvědčená dvojice Michala Marková – David Petrů, v říjnu na Velký knižní čtvrtek ji máme na stole.

 

Tam se vám ovšem už zanedlouho bude válet jiný spis, patříte-li tedy mezi milovníky esoteriky a populární mystiky či k věčným hledačům pravdy, kterým nevadí pseudomoudra ani vykrádání náboženských spisů a legend. Argo již odeslalo do tiskárny novinku Brazilce Paula Coelha, Rukopis nalezený v Akkonu. Zapište si tedy do svého coelhovského diáře pro rok 2013 (věřte nebo ne, ta věc existuje: http://www.kosmas.cz/knihy/171620/promeny-diar-2013/) datum 28. ledna – tehdy se má budoucí bestseller objevit na pultech.

 

Když už jsme u knih, kterými leckdo opovrhuje, ale jejichž prodeje se hvězd dotýkají, nelze nezmínit druhý díl globálního hitu, erotické trilogie E L Jamesové. První část „porna pro mamči“, Padesát odstínů šedé, se loni v Česku stala nejprodávanější beletrií; nyní přichází Padesát odstínů temnoty. Oficiálně vyjde pokračování ve stejný den jako výše zmíněná Coelhova novinka, v pražském Paláci knih Luxor na Václavském náměstí se ovšem pro skalní fanynky (a těch pár mužských fanoušků) koná 23. ledna od deváté večerní speciální akce, na které bude román k dostání v předstihu.

 

Krimiromány norského autora Joa Nesbøho, který je u nás aktuálně jedním z nejoblíbenějších (a nejprodávanějších) spisovatelů, má v péči akční nakladatelství Kniha Zlín, které už na svém webu vypsalo konkurs na „reading copies“ Netopýra. Tento úplně první případ detektiva Harryho Holea má česky vyjít už za necelý měsíc, v češtině již podruhé: o první vydání se před pěti lety postaralo nakladatelství Moba, ale kniha i vinou špatného překladu z jiného než originálního jazyka u čtenářů neuspěla. Kromě Netopýra by letos měli česky vyjít i další Nesbøho zvířecí miláčci: Švábi a Levhart. Na milovníky severské krimi čekají také novinky Larse KepleraPísečného muže vydá Host stejně jako Složku 64 od Jussiho Adlera-Olsena a v češtině už čtvrtý román Švédky Åssy Larssonové, Oběť Molochovi.

 

Třetí díl skvělého románu japonského prozaika Harukiho Murakamiho 1Q84, jehož první dvě části vyšly souborně před necelým půlrokem, chystá pro předvánoční trh Odeon (a nebude to jediný Murakami letošního roku, hlásí nakladatel – objevit by se měl i překlad deset let starého románu The Wind-Up Bird Chronicle, jehož protagonistou je nezaměstnaný muž, kterému jednoho dne uteče kočka). Totéž nakladatelství má ovšem v rukávu i další esa – kromě právě vydaných vynikajících románů Cizí dítě (Alan Hollinghurst, držitel Bookerovy ceny, svůj v pořadí pátý román opět zasvětil homosexuálnímu vztahu a vývoji britské gay scény) a Dobré ráno, Harri (debut Angličana Stephena Kelmana o tvrdé asimilaci jedenáctiletého ghanského emigranta v Londýně; příběh je vyprávěný právě ústy kluka Harrisona) mezi ně patří také nová Sofi Oksanenová, Ian McEwan nebo Tereza Boučková. (Věřili byste tomu, že k napsání sbírky povídek přimělo prozaičku předloňské zadání vánoční povídky pro Reflex? Předtím Tereza Boučková povídky nikdy nepsala!) Nejočekávanější novinkou Odeonu je však nejspíš loňský, už třináctý román Johna Irvinga s názvem V jedné osobě.

 

J. K. Rowlingová, „matka“ Harryho Pottera, se pak v první půli roku poprvé představí jako autorka knih pro dospělé románem Prázdné místo; vyjdou i novinky Philipa Rotha, Simona Mawera nebo Davida Mitchella. Těšme se také na první soubor prozaických textů Karla Kryla Člověk a jiné prózy (nakladatelství Torst knihu slibuje vydat koncem května) nebo na další knihu všudypřítomného „kecacího ekonoma“ Tomáše Sedláčka – spis má zatím tajemný název Druhá derivace touhy a českou verzi (kniha vzniká v angličtině) očekávejme v závěru roku. Zato už 15. května, v rámci veletrhu a festivalu Svět knihy, vyjde péčí nakladatelství Paseka poslední, třetí díl dětského bestselleru Pavla Šruta a Galiny Miklínové o jedlících fuseklí a jejich dobrodružstvích, Lichožrouti navždy. Malí čtenáři se dočkají i dalších dvou knížek Joa Nesbøho o doktoru Proktorovi (tentokrát bez prdicího prášku) – první z nich, titul Doktor Proktor a konec světa. Možná…, JOTA vydá už koncem února.