Antonín Holý

Antonín Holý Zdroj: Profimedia.cz

Zemřel nejvýznamnější český vědec Antonín Holý. V pátek dostal poslední vyznamenání

Svět přišel o objevitele léčivých látek, které se staly součástí zatím nejúčinnějších léků proti AIDS. Český chemik Antonín Holý zemřel dnes po dlouhé nemoci ve věku 75 let. Ještě v pátek přitom získal od primátora Prahy Bohuslava Svobody cenu za vědecký přínos a zásluhy o rozvoj mezinárodního věhlasu hlavního města.


O jeho skonu informoval Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd, kde Holý pracoval od roku 1960.


Ve světě získal zřejmě nejvýznamnější českých chemik věhlas výzkumem, který vedl k vzniku řady přípravků proti virům (antivirotik) - od viru pásového oparu, žloutenky typu B, zánětu oční sliznice a pásového oparu až po virus HIV, který způsobuje nemoc AIDS.


Holý se v minulosti podílel na vzniku antivirotika Viread, které zpomaluje průběh AIDS. Teprve před dvěma měsíci pak schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv použití nového léku Truvada vycházejícího z výsledků jeho výzkumu, který slouží jako prevence přenosu nákazy.

 

Přečtěte si dva archivní rozhovory Reflexu s Antonínem Holým:



 

Významné milníky a pocty v profesním životě Antonína Holého:

1960 - Nastoupil do Ústavu organické chemie a biochemie s červeným diplomem za chemii z Matematicko-fyzikální fakulty UK.

1963 - Přešel do nové laboratoře chemie nukleových kyselin, kterou pak dvacet let vedl.

1976 - Začal spolupracovat s Erikem de Clercqem z univerzity v Lovani na nové skupině potenciálních antivirotik.

2001 - Získal Descartovy ceny Evropské unie.

2002 - Medaile prezidenta republiky Za zásluhy.

2012 - Odborná komise Úřadu pro potraviny a léky (FDA) rozhodla o schválení nového využití Truvady. Podle zástupců organizací bojujících proti AIDS by ale případné schválení bylo jedním z důležitých mezníků ve více než třicetiletém boji s chorobou.

Holý je autorem či spoluautorem více stovek publikací a šesti desítek patentů. Patenty na léky z jeho laboratoře dnes zajišťují významnou část rozpočtu Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.