Jiří X. Doležal

Jiří X. Doležal Zdroj: pap

Reality show budoucnosti? Sorry, na to koukat nebudu

Když jsem se dozvěděl téma své karlovarské besedy - reality show a vše kolem nich -, trochu mne zamrazilo. To téma je totiž ohrožené svou snadnou bulvarizací. Učinili jsme tedy rázná protiopatření. Pozvali jsme vysoce intelektuálního hosta.

MUDr. Tomáš Rektor patří k první porevoluční generaci našich psychiatrů. I kdyby se to tak zdálo, není mým ošetřujícím psychiatrem. Přesto ochotně přijal naše pozvání na besedu a snášel žertíky moderujícího Miloše Čermáka s noblesou a přehledem. Inu, pan doktor je zvyklý na horší magory.

 

A tak naše debata měla od samého počátku notu "o reality show odborně, vědecky a s nadhledem" (tak, jak to má v Reflexu být) místo stylu "vyvalených očí - jé hele reality show", ke kterému ostatně téma reality show tak svádí.

 

Pan doktor vyjasnil návštěvníkům, jaké tři hlavní typy reality show jako psychiatr rozeznává, že k účasti v reality show kývne asi jenom trochu narcistní nebo hysterický jedinec, a především vysvětlil budoucnost reality show: Ne té, kterou uvede Reflex, hned jak technika umožní zopakovat technicky nepovedený experiment online vysílání z kamery na mé hlavě. Budoucnost reality show obecně. Bude taková, že už se na to fakt nechci dívat.

 

V Americe, jak pan doktor uvedl, právě běží reality show o absťáku. Skupina herců s návykem na alkohol a/nebo kokain střízliví pod dozorem televizních kamer a diváci doma u obrazovek sledují, jak se tam v psychózách perou, nadávají si a z absťáků zvracejí. To samé můžeme s jistotou za pár let čekat i u nás. Ale sorry - na tohle už koukat nebudu.

 

P.S.: Máte-li dotazy na dr. Rektora či vzkazy pro něj, nezasílejte je do redakce, ale kontaktujte jej prosím na jeho webu terapie.info.

 

Pusťte si ukázku z debaty, kde JXD popisuje, jak se z jeho svatby stala reality show:

 

Video placeholde
Čermákovy koupele, 4. 7. 2012 • Reflex.cz