Škola

Škola Zdroj: Kresba 3ax

České NEJ č. 11: Sebevraždy dětí, marihuana a záplava učitelek. Několik rekordů na políčku ministra školství Fialy

V oblasti školství, mládeže a tělovýchovy (pokud se k ní počítá i posilování předloktí zvedáním půllitru) dosahují Češi několika zajímavých prvenství. Z působení ministrů Dobeše a Fialy k nim zdá se přibudou široko daleko nejhůře připravené státní maturity.


Podle Českého statistického úřadu máme například nejvyšší procento středoškoláků v populaci v rámci celé EU – celých 71 % oproti unijnímu průměru 46 %.


Škarohlíd by namítl, že to bude nedostatkem vysokoškoláků, a určitě by si rovnou vzal do úst i další český školský rekord, totiž nejvyšší procento učitelek-žen mezi pedagogy na prvním stupni základních škol mezi zeměmi EU (98 %).


Za feminizaci školství vděčíme, jak známo, nízkým platům. Co může za českou nejvyšší sebevražednost dětí v EU, těžko říct. V roce 2010 připadaly na 100 000 obyvatel zemí EU čtyři sebevraždy dětí a mladistvých do 19 let, v Česku to bylo hned sedm případů. Předloni si u nás vzalo život 44 dětí či mladistvých.


Jestli to souvisí s faktem, že některé studie uvádějí české dorostence jako nejaktivnější degustátory nepovoleného alkoholu a nejnáruživější kuřáky marihuany v celé Evropě, toť otázka. Na tomto místě se hodí zmínit kvůli kolegovi Jiřímu X. Doležalovi, aby si se svým kontroverzním koníčkem nepřipadal osamělý, že podle loňské výroční zprávy EMCDDA (ani se neptejte, co ta zkratka znamená) o drogové problematice Češi stále patří k evropské špičce, co se týče konzumace marihuany.


Víte o dalších rekordech udatného národa českého? Pište nám na rxonline@reflex.cz!